SIBEX Speculatorii văd leul în corzi faţă de euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 octombrie 2012

În prima săptămână din octombrie, speculatorii au încheiat 6901 contracte futures cu o valoare de 83,64 milioane lei. Media zilnică a fost sub 1400 de contracte, speculatorii continuând să alterneze şedinţele în care dau semne de interes cu cele în care preferă să stea departe de piaţă. Raportat la ultima zi a săptămânii trecute, aceasta s-a încheiat cu un volum de 1648 de contracte, al doilea în topul săptămânii. Valoarea tranzacţiilor a fost de 18,5 milioane lei. Preţurile futures au evoluat mixt, în funcţie de segment şi activ. Astfel, Dow Jones a crescut, alături de el aflându-se şi euro, atât faţă de dolar, dar mai ales faţă de leu. Pe minus s-au aflat preţurile aurului şi petrolului.

Perechea euro/dolar a totalizat, vineri, 259 de contracte pe scadenţa decembrie. Pariurile pe raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat un uşor câştig de cauză monedei comune, care a urcat timid, cu 0,02%, în raport cu dolarul şi a închis la 1,3023 USD. În schimb, euro a avut parte de o apreciere mult mai generoasă faţă de leu, cotaţia sa pentru decembrie urcând la 4,5970 lei, nivel în creştere cu 0,37%. Numărul contractelor euro/leu a fost de 56. Cotaţia estimată de speculatori a fost una în ton cu imaginea din piaţa cash, unde euro a făcut din nou o demonstraţie de forţă faţă de leu. De altfel, BNR a publicat un curs oficial de 4,5694 lei pentru o monedă comună, cel mai mare din ultimele două luni.

Speculaţiile cu preţul futures al Dow Jones au generat peste jumătate din lichiditatea pieţei sibiene, cu 920 de contracte. Pe parcursul zilei, însă, cotaţia a fluctuat pe un culoar generos de 103 puncte şi a atins o creştere maximă de 86 punc-te, după ce publicarea ratei şomajului în scădere în SUA a animat participanţii şi în special cumpărătorii. Cu toate acestea, evoluţia ulterioară din SUA nu s-a menţinut la un nivel ridicat de optimism. "Raliul" de peste ocean s-a oprit după ce băncile şi-au inversat evoluţia, situaţia care a determinat "topirea" optimismului iniţial adus de datele din piaţa muncii. Situaţia a dus şi la temperarea serioasă a aprecierii de pe piaţa Sibex, astfel că, la finalul zilei, cotaţia indicelui a crescut cu doar 22 de puncte şi a închis la 13.529 puncte, păs-trân-du-şi, totuşi, direcţie "verde".

Pe sectorul mărfurilor, preţul metalului galben s-a "înroşit". Pentru simbolul SIBGOLD cu scadenţa octombrie au fost încheiate 201 contracte, iar cotaţia a pierdut 12,2 USD şi a închis la 1776,3 dolari. Au fost perfectate şi 41 de contracte SIBGOLD_RON, iar preţul estimat pentru o uncie a scăzut cu 6,8 dolari, la 1782,2 USD. Şi petrolul a avut o evoluţie pe minus, preţul estimat pentru un baril pe scadenţa noiembrie depreciindu-se cu 1,8 dolari, până la 89,8 USD. Numărul contractelor DEOIL_LSC a fost de 87.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb