SIBEX Tentaculele scăderilor continuă să strângă cotaţia futures a Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 octombrie 2014

Aşa cum am anticipat încă de miercuri, "tentaculele" evoluţiei descendente au continuat să strângă preţul futures al Dow Jones, care a coborât destul de semnificativ sub pragul de 16.000 de puncte. Evoluţia descendentă agresivă a continuat să genereze o lichiditate bună, astfel că, după ce volumul a trecut în şedinţa de la mijlocul săptămânii pentru a doua oară în această lună peste pragul de 4000 de contracte, interesul speculativ a rămas intact şi în prima jumătate a şedinţei de joi. La ora 16.15 se înregistrau deja aproape 3100 de contracte futures, cu o valoare de peste 48 de milioane de lei, piaţa sibiană fiind bine poziţionată chiar pentru atingerea unui nivel record pe 2014, în condiţiile în care evoluţia în paralel cu bursa americană are de regulă efecte favorabile asupra lichidităţii.

Din totalul menţionat, peste 2900 de contracte reprezentau "zestrea" acumulată de DEDJIA_RON decembrie, în condiţiile unei scăderi de 162 de puncte, la 15.860 de puncte. Pe piaţa din SUA cotaţiile futures se depreciau puternic iar barilul a scăzut sub nivelul de 80 de dolari, în contextul creşterii îngrijorărilor privind încetinirea creşterii economice globale. În acelaşi timp, acţiunile europene s-au depreciat pentru a opta zi, cel mai lung şir negativ din 2003 încoace.

Speculatorii care au pariat pe piaţa derivatelor valutare au acordat atenţie raportului liră sterlină/dolar, pe scadenţa decembrie, pentru care au încheiat, până la ora 16.15, un număr de 71 de contracte. Moneda britanică pierdea 0,30% şi era estimată la 1,5958 USD. Jucătorii care au speculat evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, în aproape şapte ore, 43 de contracte pe scadenţa decembrie, pe fondul unei deprecieri de 0,27% a monedei comune, la 1,27720 dolari.

Jucătorii speculau ceva mai bine faţă de ultimele şedinţe şi pe preţul futures al aurului prin simbolul SIBGOLD octombrie. Numărul contractelor era de 50 iar cotaţia unciei creştea cu 19 USD, la 1244 dolari. În condiţiile continuării direcţiei descendente, cererea de aur poate creşte pe pieţele lumii, investitorii orientându-se în astfel de momente către plasamente mai sigure, situaţie care se reflectă implicit pe piaţa derivatelor, printr-o amplificare a speculaţiilor pe preţul metalului nobil.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb