SIBEX Variaţiile mixte nu au atras speculatorii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 ianuarie 2014

Şedinţa de la mijlocul săptămânii a pornit cu aşteptări mari de la piaţa Sibex, după ce, marţi, jucătorii au încheiat 4.107 contracte, cel mai bun volum din 4 decembrie 2013 încoace şi, implicit, cel mai ridicat din acest an, până acum. Cu toate acestea, după aproape şapte ore de la deschidere, lichiditatea se situa într-o zonă sub medie, cu puţin peste 800 de contracte. Valoarea tranzacţiilor era de 12,18 milioane de lei. "Am avut o primă jumătate de zi în care variaţiile mixte şi mici nu au atras speculatorii, care s-au poziţionat în aşteptare, pentru partea secundă a şedinţei", s-a limitat să afirme un broker.

Distribuţia contractelor pe produse nu a adus surprize, încadrându-se în tiparul cu care ne-am obişnuit, cu derivatul pe indicele Dow Jones, lider autoritar. Conform datelor de la ora 16.45, DEDJIA_RON beneficia de 625 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui a fluctuat mixt şi, la ora menţionată, scădea cu 27 de puncte, la 16.323 de puncte. În mod similar, pe piaţa derivatelor de peste ocean nu se înregistraseră, până la momentul precizat, evoluţii semnificative, variaţiile fiind reduse.

Nici speculatorii care preferă cursurile valutare nu erau foarte implicaţi, datele de la ora 17.00 indicând un total de 99 de contracte euro/dolar pe scadenţa martie anul curent. Şi pentru acest produs evoluţia era una mai degrabă nehotărâtă. Cotaţia euro consemnată la ora menţionată scădea uşor, cu 0,02%, şi era estimată la 1,35450 dolari. Se mai observau şi 26 de contracte liră sterlină/dolar, pe aceeaşi scadenţă martie. Lira sterlină se aprecia puternic faţă de moneda americană, acumulând 0,67%, până la o valoare de 1,6565 USD.

De pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea de o uncie şi simbolul SIBGOLD era tranzacţionat pe scadenţa februarie, observându-se 40 de contracte. Metalul nobil se deprecia uşor, cu 0,9 dolari, şi era cotat la 1.241,8 USD/uncie.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni individuale autohtone interesul era unul mai mult decât modest. Pe piaţa spot administrată de Sibex nu se observa nicio tranzacţie.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb