SIBIU 1800 uncii de aur tranzacţionate, pe fondul creşterii preţului metalului galben

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 decembrie 2010

Cel mai interesant aspect al şedinţei de debut a săptămânii a fost menţinerea intensităţii pe segmentul derivatelor pe aur. După ce la finalul săptămânii trecute, derivatul SIBGOLD_RON a fost lider în premieră pe scadenţa decembrie, conform numărului de contracte, aurul a atras din nou speculatorii, care au exploatat mişcările metalului galben, şi au tranzacţionat, până la ora 17:30, 1800 uncii de aur prin cele 180 contracte realizate. Preţul aurului a urcat pentru ambele scadenţe disponibile aducând câştiguri importante, mai ales pe termenul decembrie 2010. "Jucătorii" care au speculat pe acest produs au stat cu ochii pe pieţele internaţionale, care au influenţat evoluţia de la bursa sibiană. Temerile investitorilor legate de datoriile statelor din zona Euro precum şi decizia guvernului chinez de a nu mări ratele de dobândă au determinat o apreciere a preţului aurului pe piaţa de la New York. Guvernul chinez a ales sa nu mărească ratele de dobânda, chiar dacă ritmul de creştere a preţurilor de consum în luna noiembrie a fost cel mai ridicat din ultimii 2 ani. Pe piaţa de la Sibiu, cu o oră şi jumătate înainte de închidere, investitorii tranzacţionau metalul preţios pe scadenţa decembrie 2010 la un preţ de 1398 USD/uncie, cu 22.1 dolari mai mare decât cel de la închiderea de vineri. La aceeaşi oră, aprecierea înregis­trată de cotaţia aurului pe scadenţa februarie 2011 era de 4,7 USD. În cazul contractului SIBGOLD_RON mărimea contractului este 10 x Cotaţia în dolari SUA pentru 1 Gold Troy Ounce.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones participanţii au apreciat creşteri şi au încheiat, până la ora 17:30 circa 470 de contracte. Indicii principalelor burse europene au crescut şi astăzi, după ce guvernul chinez a renunţat la creşterea ratelor de dobândă chiar şi în condiţiile în care inflaţia în statul chinez a crescut. De asemenea s-au înregistrat creşteri şi pe pieţele asiatice, dar şi în cazul cotaţiei futures a DJIA. La Sibex indicele DJIA creştea la ora 17:30 pe trei scadenţe, aprecierile atingând în toate cazurile niveluri importante. Astfel, pe scadenţa decembrie 2010 indicele DJIA înregistra un plus de 60 puncte faţă de nivelul de la închiderea şedinţei de vineri, în timp ce pe scadenţa martie 2011, creşterea era de 105 puncte. Pe scadenţa îndepărtată iunie 2011, preţul de cotare al DEDJIA_RON era la, ora 17:30, de 11.298 puncte cu 87 puncte faţă de cel de la închiderea săptămânii precedente.

Pe segmentul derivatelor SIF5 investitorii au încheiat, până la ora 17.30, circa 400 contracte. Starea de aşteptare a fost adusă de volatilitatea redusă a cotaţiilor, diferenţele dintre preţurile minime şi maxime ale zilei fiind mici. Totodată. şi apropierea datei încheierii scadenţei decembrie 2010 pentru care ziua de vineri 17.12 va fi ultima în care se vor mai putea realiza tranzacţii pe acest orizont investiţional, a contribuit la adoptarea unei stări de expectativă. Totuşi, scadenţa decembrie a fost cea mai lichidă, participanţii transferând echivalentul a peste 300.000 acţiuni SIF Oltenia la preţuri între un maxim de 1,2862 şi un minim de 1,2675 lei/titlu. Până la ora prânzului cotaţiile DESIF5 decembrie s-au situat pe plus, pentru ca apoi să treacă în zona scăderilor. În raport cu termenul menţionat, cotaţia acţiunii SIF5 se deprecia cu 0,43 %. Pentru martie 2011 cotaţia DESIF5 scădea cu 1,12%.

Per total, prima şedinţă a săptămâ­nii a evidenţiat o stare accentuată de prudenţă din partea investitorilor futures. Ca urmare, lichiditatea s-a diminuat, numărul contractelor fiind, la ora 17:30, de 1050 cu o valoare de 8,38 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb