SIBIU Câştiguri între 26 şi 32 % pentru vânzătorii DESIF5

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 aprilie 2010

Şedinţa de la debutul săptămânii a continuat să ofere posibilităţi importante de câştig speculatorilor, pe fondul unei evoluţii pornite de la o deschidere "verde" şi continuată cu revenirea pe "roşu" pe cele mai lichide derivate pe acţiuni. În acelaşi timp însă, raportat la derivatele Dow Jones, piaţa s-a menţinut puternic corelată cu bursa americană, fiind înregistrate creşteri ale valorii indicelui care au rotunjit simţitor profiturile cumpărătorilor. În acest decor, "jucătorii" cu nerv, care sunt prezenţi la bursa sibiană în orice condiţii de piaţă, şi care au înţeles că tranzacţiile în marjă le multiplică semnificativ câştigurile, la sume investite incomparabil mai mici faţă de oricare alte forme de plasament, au încheiat, până la ora 17.15 aproape 4.500 contracte cu o valoare de 15,78 milioane lei. Sigur, din ecuaţie nu lipeşte nici posibilitatea pierderilor dar şi în acest caz există marele avantaj al posibilităţii limitării lor rapide prin ordine de blocare, în cazul unei evoluţii inverse faţă de cea anticipată.

Pentru derivatele SIF5, în continuare cele mai lichide cu 3,54 milioane acţiuni transferate, sesiunea a pornit în aceeaşi notă optimistă înregistrată la finalul săptămânii trecute, când cumpărătorii reveniseră puternic pe piaţă marcând câştiguri importante. Dar scăderile ivite ulterior au schimbat strategiile, ducând profiturile în tabăra vânzătorilor. "Niciodată nu lăse profitul să devină pierdere", afirmă clienţii experimentaţi, iar spusele lor s-au verificat de-a lungul şedinţei în discuţie când, marcarea rapidă a câştigurilor de pe cumpărare şi adoptarea unor poziţii de vânzare a rotunjit spectaculos conturile jucătorilor inspiraţi. "Am avut clienţi azi (n.r. ieri - care au găsit doza potrivită de nebunie în tranzacţiile efectuate şi care au vândut DESIF5 pe maximele atinse în debutul şedinţei, adoptând strategii pe vânzare, şi câştigând sume importante în câteva ore", a declarat un broker.

Pentru derivatul pe Dow Jones, denominat în lei, numărul de contracte era, la ora 17.15, de aproape 800, iar câştigul pe cumpărare era de peste 20 %. Pe segmentul valutar, preţurile futures ale monedei unice europene au urmat direcţia cursului oficial, depreciindu-se faţă de leu până la 4,1257 lei pentru iunie şi 4,1432 pentru septembrie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb