SIBIU Contractele futures pe SIF5, Fondul Proprietatea şi Dow Jones, cele mai tranzacţionate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 februarie 2011

Finalul săptămânii a evidenţiat o stare de prudenţă a participanţilor, cu efecte asupra plasamentelor realizate, numărul contractelor reducându-se. La ora 17.15 acesta se situa la 1800 cu o valoare uşor peste 11 milioane lei. Scăderea lichidităţii a venit în contextul în care volatilitatea s-a micşorat şi, odată cu ea, şi terenul de manevră al speculatorilor. În primele patru şedinţe din februarie au fost încheiate circa 15.000 de contracte futures cu o valoare de aproape 81 milioane lei. DESIF5 a fost cel mai solicitat produs cu aproximativ 7500 contracte, urmat de DEDJIA_RON cu aproape 600, respectiv de derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea cu peste 900 contracte.

Pe segmentul financiar, scăderea ritmului de tranzacţionare de vineri s-a înregistrat pe fondul reducerii culoarelor de preţ dintre cotaţiile minime şi maxime. Totuşi, speculatorii care au tranzacţionat pe termen scurt (scadenţa martie) au avut parte de o întoarcere a preţului DESIF5 care, după ce a stat pe plus de la des­chidere şi până în jurul orei 16.00, a trecut apoi pe minus. După acest moment, preţul activului menţionat nu a avut o direcţie clară fluctuând pe plus/minus. La ora 17.15 cotaţia DESIF5 pe scadenţa martie se cifra la 4,4095 lei, în urcare cu 0,32%. Pentru iunie, cotaţia DESIF5 creştea tot cu 0,32%, dar pe un volum redus. Numărul total al contractelor DESIF5 era, la ora menţionată, de 914, derivatul în discuţie menţinându-se cel mai lichid de pe piaţă.

În condiţiile în care, pe piaţa suport, investitori şi-au pierdut din entuziasmul iniţial faţă de acţiunile Fondul Proprietatea, şi numărul contractelor futures de la Sibex pe acestea a scăzut. Cu o oră şi jumătate înainte de închiderea sesiunii, numărul contractelor DEFPR era de doar 51. Participanţii au estimat o evoluţie negativă a preţului pe scadenţa martie, cotaţia situându-se la 0,63 lei/acţiune, în scădere cu 0,03%.

Pe segmentul indicilor, miza a fost pusă în majoritatea timpului pe creştere, dar cu o amplitudine redusă. Indicii burselor europene precum şi cotaţia futures a indicelui DJIA în SUA au crescut, principala ştire din lumea financiară fiind rata şomajului anunţată în SUA. Aceasta a scăzut în mod neaşteptat la 9% în luna ianuarie, cel mai mic nivel înregistrat din aprilie 2009 până în prezent. În luna decembrie rata şomajului s-a situat la nivelul de 9,4%, analiştii estimând o creştere pentru ianuarie până la 9,5%. Pe piaţa Sibex investitorii tranzacţionau indicele DJIA pe trei scadenţe, evoluţia preţului fiind una pozitivă pe fiecare dintre acestea. Astfel, la ora 17.15 indicele DJIA creştea pe scadenta martie 2011 cu 17 puncte, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 preţul se situa la un nivel cu 70 punc­te mai ridicat decât cel de la închiderea şedinţei precedente. Pe scaden­ţa septembrie 2011 indicele avansa cu 11 puncte pe o lichiditate mică.

Pe segmentul aurului, cotaţia futures a metalului preţios creştea puternic. Pe scadenţa februarie 2011, era înregistrat un plus de 19,3 dolari, in timp ce pe scadenţa aprilie 2011 creşterea se cifra de 21,4 dolari. Cotaţiile futures de la Sibex creşteau deşi aurul a scăzut pe piaţa new-yorkeză pe fondul speculaţiilor ca însănătoşirea economiei americane ar putea duce la scăderea cererii de metal galben. Aurul a atins joi maximul ultimelor două săptămâni urcând la 1356.60 dolari/uncie, pe fondul tensiunilor din Egipt.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb