SIBIU Contractul futures pe aur, denominat în lei, tranzacţionat în premieră

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, cel mai important eveniment al penultimei şedinţe din luna iulie a fost tranzacţionarea în premieră a contractului futures pe aur, denominat în lei (SIBGOLD_RON). Astfel, la doar câteva zile după implementarea sa, şi după ce participanţii au testat piaţa cu ordine la vânzare şi cumpărare, vânzătorii şi cumpărătorii au găsit punctul de interes comun, încheind 33 contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august la un preţ de 1168 dolari/uncie. "Aurul a fost dintotdeauna un instrument extrem de util în perioadele de incertitudine din pieţele financiare şi cred că noul instrument de la Sibex este unul cu un mare potenţial speculativ şi, pe măsură ce lichiditatea va creşte, şi pentru strategii de management al riscului", a explicat un broker.

Pe de altă parte, sesiunea s-a remarcat şi prin revenirea pe plus a cotaţilor celor mai lichide produse, anume DESIF5 şi Dow Jones în lei, care au fost, în continuare, preferate pentru speculaţii. În ceea ce priveşte lichiditatea de ansamblu, aceasta nu a ieşit de sub influenţa prudenţei manifestată de jucători, astfel că, la ora 17:15, numărul contractelor încheiate se situa doar la puţin peste 3700, cu posibilitatea îmbunătăţirii totalului până la ora 19:00, când se încheie tranzacţiile. Valoarea echivalentă transferurilor era de 11,5 milioane lei.

Cu peste 2,9 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia transferate, contractul DESIF5 s-a menţinut primul în topul preferinţelor. Disponibilitatea investitorilor în special pentru speculaţii a fost evidenţiată de ţintirea cu precădere a scadenţei scurte (septembrie) pentru care preţurile de cotare au evoluat pe un culoar de 230 puncte între minim şi maxim, conform datelor de la ora 17:15. "Deşi diferenţele dintre extremele zilei au fost mai scăzute ca de obicei, speculatorii de o zi au profitat şi de aceste oportunităţi, fiind în natura lor să speculeze şi cea mai mică mişcare", a mai declarat brokerul citat anterior.

Pentru Dow Jones, volatilitatea a fost de asemenea redusă, participanţii mizând pe creşterea cotaţiei indicelui. Cu mai bine de oră şi jumătate înainte de finalul şedinţei, numărul contractelor DEDJIA_RON realizate era de peste 600, cotaţia Dow Jones septembrie situându-se uşor pe plus, la 10.750 puncte.

Sesiunea a dus şi un oarece reviriment pe piaţa EURO/RON unde, la aceeaşi oră numărul contractelor era de 151. La fel ca şi în cazul cursului BNR care se află în echilibru, şi cotaţiile futures nu s-au mişcat decisiv. Pentru septembrie, euro era estimat la 4,3050 lei, în staţionare.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb