Penultima şedinţă a săptămânii a indicat o evoluţie pozitivă pe segmentul derivatelor SIF5 cât şi pe cel al indicelui Dow Jones Industrial Average. O tendinţă de apreciere a euro s-a putut observa pe piaţa derivatelor valutare în timp ce aurul, deşi a evoluat pe plus în prima jumătate a şedinţei, a revenit pe scădere pe termen scurt. În acest context, numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 era peste 3000 cu o valoare de 18 milioane lei, pentru prima dată în acest an peste cea din piaţa BVB.
Pentru derivatele pe acţiunile SIF5 tendinţa pozitivă s-a înregistrat pe toate scadenţele tranzacţionate, variaţiile indicând corelarea cu direcţia dominantă pe bursele europene dar şi cu piaţa suport unde acţiunea SIF5 a marcat o creştere de 2,36%. Bursele europene au crescut pe fondul publicării în Germania a nivelului comenzilor industriale care în luna precedentă a înregistrat o creştere spectaculoasă de 5,2 procente, cu mult peste estimările specialiştilor care vedeau o îmbunătăţire de 1%. În ceea ce priveşte evoluţia numărului poziţiilor deschise pe contractul DESIF5, nu s-au observat mişcări importate, totalul reducându-se totuşi uşor, după ce în primele şedinţe din an a crescut constant. Lichiditatea produsului în discuţie a fost una relativ bună, dar sub media debutului de an, până la ora 17.30 fiind încheiate circa 1600 de contracte, majoritatea pe scadenţa martie 2011. În raport cu aceasta, DESIF5 creşteau, la aceeaşi oră cu 1,09 %. Pentru iunie şi septembrie creşterile erau de 1,14 şi 1,46 %, pe un volum redus.
Pe piaţa derivatului pe Dow Jones lichiditatea a crescut în condiţiile unei evoluţii pozitive a cotaţiilor care au urmat direcţia pozitivă indicată de preţul futures al indicelui DJIA din SUA, investitorii de pe piaţa americană fiind în aşteptarea publicării nivelului anualizat al cererilor noi de ajutor de şomaj. Publicarea acestuia a indicat 409.000 de cereri de şomaj cu 9000 peste nivelul estimat, fapt care a dus la o deschidere mai degrabă plată la NYSE. Chiar şi aşa cotaţiile futures la DJIA de la Sibex au continuat să crească, datele de la ora 17.30 indicând plusuri de 37 puncte pe scadenţa martie şi 55 respectiv 29 puncte pe iunie şi septembrie anul curent. La aceeaşi oră, numărul contractelor DEDJIA_RON realizate era de peste 1200, cel mai bun volum pe acest instrument de la începutul anului.
Pe piaţa derivatelor valutare, euro s-a apreciat uşor faţă de moneda naţională pe termen scurt, în cadrul unei şedinţe în care participanţii la piaţă au tranzacţionat pe două orizonturi de timp. Pentru martie 2011, cotaţia euro de la ora 17.30 câştiga 0,43 bani în timp ce pentru iunie 2011 cotaţia scădea cu 0,35 bani.
Pe piaţa aurului, după ce metalul galben a înregistrat miercuri pe pieţele externe cea mai mare scădere pe două zile din ultimele 11 luni, cotaţia de la Sibex a deschis pe plus dar în partea a două a revenit pe scădere pe fondul speculaţiilor că evoluţia depreciativă va continua, putând chiar să atingă cel mai scăzut nivel din septembrie până în prezent, conform agenţiei Bloomberg. La ora 17.30 cotaţia SIBGOLD de la Sibex pierdea 5,3 USD pe februarie 2011. Scăderea cotaţiei metalului preţios pe pieţele externe din ultimele două zile a determinat modificarea de către Casa Română de Compensaţie a marjei necesară tranzacţionării unui contract futures SIBGOLD, care a scăzut de la 550 la 500 lei/contract (un contract fiind echivalent cu 10 uncii).