SIBIU Corecţii pentru Dow Jones la jumătatea şedinţei de tranzacţionare

DENIS FĂRÎMĂ, Director Dezvoltare şi Produse Noi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 ianuarie 2012

A doua şedinţă a anului a readus în prim-plan incertitudinea ce a caracterizat finalul anului precedent. La Sibex, aceasta s-a manifestat prin cotaţii mixte, chiar şi pentru scadenţe diferite ale aceloraşi contracte futures. Până la ora 16.30, investitorii au fost reticenţi în a-şi asuma riscuri, numărul de contracte tranzacţionate fiind de aproape 2300, cu o valoare de aproximativ 21 milioane de lei.

Cotaţia contractului futures cu activ suport indicele Dow Jones Industrial Average a fluctuat în intervalul 12290 şi 12350 de puncte, banda de variaţie fiind de doar 60 de puncte. La ora 16.30 investitorii anticipează pentru finalul lunii martie un preţ de cotare de 12.315 puncte, în scădere cu 25 de puncte faţă de închiderea de ieri. Şi pentru scadenţa iunie, preţul de cotare indică tot o depreciere, uşor mai amplă, de 62 de puncte.

Dacă în şedinţa anterioară derivatele pe mărfuri au înregistrat creşteri accentuate, cumpărătorii şi-au marcat câştigurile, împingând cotaţiile în jos. Astfel, aurul se ieftineşte cu 1,7 dolari, fiind cotat cu 1.600,7 dolari/uncie, pentru contractul futures pe 10 uncii şi la 1.600,8, pentru SIBGOLD (ce are drept activ suport o uncie de aur). Şi petrolul înregistrează scşderi ale cotaţiilor, ieftinindu-se cu 1,2 dolari, până la nivelul de 102 dolari/baril.

Evoluţia mixtă a caracterizat şi contractele financiare pe acţiunile româneşti, în cazul acestora fiind vorba de prima şedinţă de tranzacţionare din acest an. DESIF5 se depreciază cu 0,53% pentru finalul lunii martie, în timp ce pentru scadenţa septembrie înregistrează o creştere de 1,29%, preţul de cotare fiind de 1,1800 lei. Se înregistrează şi tranzacţii cu DESIF2 şi DESIF4, pentru care investitorii relevă un uşor optimism, cotaţiile acestora crescând cu 1,32%, respectiv 0,33%.

Euro a înregistrat ieri o evoluţie negativă în raport cu dolarul, faţă de care se depreciază cu 0,74% până la nivelul de 1,2961 puncte , în timp ce contractul futures EUR/RON înregistrează o creştere de 0,39% pentru scadenţa iunie până la 4,33 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb