La Bursa din Sibiu, a doua sesiune din august a schimbat optimis-mul din ziua precedentă cu o direcţie preponderent descendentă a cotaţiilor derivatelor. Preţurile au intrat succesiv atât pe teritoriu negativ cât şi pozitiv, balanţa înclinând însă către "roşu". Speculatorii şi-au menţinut totuşi apetitul pentru strategii şi au încheiat, până la ora 17:15, un număr de peste 8500 contracte futures, cu o valoare de 17 milioane lei, total care urmează să fie completat cu contractele încheiate până la ora 19:00. "Intervalul de după deschiderea de pe Wall-Street şi închiderea de la Sibex care are loc la ora 19:00 este unul în care speculatorii au fost foarte activi,de la lansarea noului program, întrucât piaţa este conectată direct cu suflul bursei americane. Spre exemplu, în prima şedinţă din august, circa 20% din volumul Sibex a fost realizat între acest interval", a declarat un broker din piaţă.
În acelaşi timp, august se anunţă o lună favorabilă tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul spot al Bursei din Sibiu unde, pentru a doua zi la rând, participanţii au rulat acţiunile SBX. De-a lungul zilei, totalul schimburilor cu titlurile societăţii a ajuns la aproape 36.000 acţiuni, preţul de cotare fiind 1,7 lei/acţiune, în coborâre cu 2 bani.
Revenind la segmentul futures, liderul de lichiditate a fost tot DESIF5 cu 7,87 milioane de acţiuni transferate între vânzători şi cumpărători, majoritatea pe scadenţa septembrie. În ceea ce priveşte preţul DESIF5 septembrie, după ce primele ore au fost marcate de o evoluţie pe minus, in jurul prânzului cotaţia a testat şi creşterile, dar fără succes, întrucât corecţiile s-au impus, iar la ora 17:15 cotaţia pierdea 1,53 %. Culoarul dintre minimul şi maximul zilei pe DESIF5 septembrie s-a ridicat la 471 puncte, suficient pentru speculatori de a încerca maximizarea profiturilor. O tendinţă descendentă a cotaţiei se putea observa şi pe DESIF5 decembrie 2010, în timp ce la capitolul excepţii se situa, conform datelor de la ora 17:15, cotaţia DESIF5 martie 2011, care se aprecia modic.
La rândul lor, derivatele pe Dow Jones, in lei, au avut o evoluţie "roşie", confirmată şi de deschiderea pe minus de pe Wall-Street. La ora 17:15, volumul DEDJIA_RON se situa la circa 500 de contracte, putându-se observa un recul comparativ cu sesiunea anterioară. Cu o oră şi jumătate înainte de închidere, DEDJIA_RON septembrie pierdeau 68 puncte.
Pe piaţa valutelor, euro s-a depreciat uşor în raport cu leul, pentru trei din cele patru scadenţe tranzacţionate, numărul contractelor situându-se însă sub 100, volatilitatea redusă ţinând speculaţiile in stand-by.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .