SIBIU Cotaţia euro a coborât la 4,09 lei pe scadenţa iunie

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 martie 2011

Pe piaţa Sibex, participanţii au tranzacţionat cu intensitate derivatele financiare, derivatele pe Dow Jones, respectiv cele pe cursul euro/leu. La ora 17.03, volumul de transfer se situa la aproape 5000 contracte, cu o valoare de 23 milioane lei.

Prezenţa investitorilor pe segmentul derivatelor valutare a fost una susţinută, în condiţiile în care leul a avut din nou o evoluţie pozitivă pe piaţa interbancară unde s-a apreciat puternic în raport cu euro, moneda europeană coborând chiar sub 4,1 lei. Şi oficialul BNR a indicat aceeaşi tendinţă, nivelul anunţat fiind de 4,1020 lei/euro. În condiţiile date, pe piaţa futures de la Sibiu lichiditatea a continuat să fie una ridicată, până la ora 17.30 fiind încheiate aproape 550 de contracte. S-au realizat tranzacţii pe 3 dintre cele 4 scadenţe disponibile. La ora menţionată, cursul futures al euro pe scadenţa iunie afişa o scădere de peste un ban faţă de leu coborând sub 4,1 lei, ajungând mai exact la 4,09lei. Pentru septembrie 2011, euro pierdea 1,23 bani, iar pentru decembrie 0,67 bani. Prin urmare, tendinţa de depreciere a continuat şi s-a accentuat după ora 17.00, pe fondul spargerii pragului de 4,1 lei, pe piaţa interbancară. Pe piaţa cash, leul s-a întărit cu aproape 4%, în faţa euro în ultimele două săptămâni.

Pe segmentul financiar, evoluţia cotaţiilor derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia a fost una pozitivă în cea mai mare parte a timpului, în special pe scadenţa iunie, cea mai lichidă. Tendinţa de creştere s-a oprit, însă, brusc în jurul orei 16.00, când cotaţia DESIF5 iunie a intrat pe teritoriu negativ. Scăderea a fost, însă, de scurtă durată, cotaţia reintrând pe plus după mai puţin de o oră. În ceea ce priveşte numărul de contracte, acesta se ridica, la ora 17.30, la circa 3100, scadenţa scurtă fiind din nou cea mai lichidă. La ora menţionată preţul DESIF5 iunie creştea cu 1%. Pentru scadenţa septembrie se observa o variaţie zero faţă de închiderea precedentă, iar pentru decembrie o creştere de 0,64%, în raport cu ambele volumul fiind redus. Pentru scadenţa la un an, cotaţia DESIF5 pierdea 0,57%.

Pe piaţa indicilor, cotaţiile au crescut puternic, cumpărătorii obţinând câştiguri bune. Tendinţa a fost influenţată de faptul că indicii principalelor burse din Europa au înregistrat aprecieri importante, iar indicele DJIA avea o evoluţie pozitivă la debutul şedinţei de tranzacţionare de la New York. În SUA au fost publicate noi date din economie. Numărul anualizat al cererilor noi de ajutor de şomaj la nivelul săptămânii precedente a scăzut până la 382.000, estimarea specialiştilor fiind un nivel de 388 000. Pe piaţa Sibex, la ora 17.30 indicele DJIA creştea cu 117 puncte pe scadenţa iunie, în timp ce pe scadenţa septembrie se înregistra un avans de 116 puncte. La aceeaşi oră, cotaţia înregistrată de indice pe scadenţa decembrie indica un plus de 63 puncte faţă de preţul de închidere al şedinţei precedente.

În aria derivatelor pe aur, speculatorii mizau, la ora 17.30 pe creşteri de 8 dolari pe scadenţa aprilie res-pectiv 5 dolari pe iunie. Cotaţia aurului a fluctuat în jurul valorii record la New York cererea de metal preţios crescând în condiţiile în care investitorii caută investiţii alternative, pe fondul crizei libiene şi a crizei datoriilor din Europa.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb