SIBIU Creştere cu circa 60 % a lichidităţii pe piaţa Sibex, în condiţiile unei volatilităţi ridicate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 septembrie 2010

Cea de-a doua şedinţă a săptămânii a adus o intensificare a tranzacţiilor cu derivate la Bursa din Sibiu, pe fondul lărgirii culoarelor pe preţ pentru cele mai lichide produse şi în condiţiile apariţiei unor importante ştiri pe piaţa americană, cel mai important factor de influenţă la nivel mondial. Ca urmare, lichiditatea pieţei a crescut cu circa 60% faţă de ziua anterioară, conform numărului de peste 6600 de contracte încheiate până cu o oră şi jumătate înainte de închidere.

Participanţii pe segmentul derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia au avut parte de o volatilitate în creştere în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, fapt care s-a reflectat şi în volumul în urcare. Pe scadenţa decembrie 2010 speculatorii au tranzacţionat pe un culoar de 479 puncte între minimul şi maximul zilei, posibilităţile de câştig amplificându-se. Minimul pe scadenţa decembrie a fost atins în prima parte a sesiunii, pentru ca apoi in jurul prânzului cotaţiile DESIF5 să înceapă să crească, simultan observându-se aprecieri şi pe Dow Jones. Contractul pe indicele american a crescut la rândul său în lichiditate, având, de asemenea, o evoluţie cu schimbări de direcţie, după scăderi în primele ore revenind pe plus după prânz şi din nou pe minus după des­chiderea NYSE. La baza creşterilor de la mijlocul zilei au stat aşteptările optimiste privind datele din raportul asupra încrederii populaţiei în SUA. Totodată, şi pe plan european, încrederea consumatorilor din Germania a crescut, pe fondul amplificării optimismului privind creşterea locurilor de muncă în cea mai mare economie din UE. Situaţia s-a schimbat însă din nou radical după publicarea indicatorului de importanţă maximă pentru evaluarea climatului economic general din SUA, anume Conference Board Consumer Confidence care a scăzut puternic faţă de august şi mult faţă de estimări. Efectul imediat asupra pieţei Sibex a fost revenirea scăderilor atât pentru DESIF5 cât şi pentru derivatele pe DJIA. Dacă pentru DESIF5 preţurile au mai dat semne de revenire pe plus, în schimb pentru Dow Jones, cotaţiile pe scadenţele decembrie 2010 şi martie 2011 se menţineau pe minus, evoluţie corelată rapid cu cea de pe Wall-Street, piaţă cu care se tranzacţionează in paralel până la ora 19:00. Schimburile cu derivatele SIF5 echivalau cu circa 5 milioane de acţiuni ale emitentului în timp ce pe DEDJIA_RON volumul era de 1500 contracte.

Pe piaţa mărfurilor, după o perioadă constantă de aprecieri, soldată cu un nivel maxim de preţ, cotaţia aurului a evoluat pe minus în majoritatea timpului, depreciindu-se atât pentru scadenţa octombrie cât şi pentru decembrie 2010. Evoluţia a fost una corelată cu cea de pe pieţele internaţionale unde aurul a înregis­trat corecţii, pe fondul unei scăderi cu 0.5% a monedei unice europene în raport cu dolarul. Ca şi pentru celelalte derivate, la finalul zilei situaţia s-a schimbat însă brusc, cotaţiile revenind spectaculos pe plus. Conform datelor de la ora 17:45, uncia creştea cu 8,1 dolari pe scadenţa octombrie şi cu 13 dolari pe decembrie ajungând la 1304,5 respectiv 1309,7 USD.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb