SIBIU Creşteri pentru cotaţiile Dow Jones şi euro/dolar

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2011

La Sibex, cotaţiile celor mai lichide derivate au revenit pe plus marţi, în contextul în care, pe plan extern, bursele au recuperat din pierderile din ziua precedentă. Indicii reprezentativi din Europa au înregistrat creşteri, iar futures-ul din SUA indica, de asemenea, aprecieri importante, pe fondul rezultatelor publicate de companii. În aceste condiţii, cumpărătorii au recuperat din terenul pierdut în prima zi a săptămânii, iar speculatorii inspiraţi, care şi-au marcat la timp profiturile pe scădere, anticipând revenirea, au obţinut profituri ridicate din schimbarea de direcţie. La ora 17.15, numărul contractelor încheiate de investitori era de 3500, valoarea tranzacţiilor cifrându-se la aproape 50 milioane lei, participanţii fiind, ca de obicei, mai activi după deschiderea NYSE.

Tendinţa cea mai evidentă de creştere s-a înregistrat pe segmentul indici, unde preţul futures al Dow Jones de la Sibex a deschis ziua pe plus şi şi-a menţinut evoluţia pozitivă în tot restul zilei, atingând maximul în partea a doua a şedinţei. Revenirea pe plus a celui mai urmărit indice din lume a fost anunţată de piaţa futures din SUA, creşterile importante indicând deschiderea pe plus de la NYSE, confirmată de evoluţia bursei americane. Peste ocean, investitorii au primit noi rezultate ale companiilor care au readus optimismul în piaţă. Pe lângă rezultatele din economie, investitorii de peste ocean au primit date favorabile şi din sectorul imobiliar, fiind anunţată creşterea construcţiilor de locuinţe nou începute în luna precedentă. În aceste condiţii, şi cotaţiile futures de la Sibex au urcat puternic. După deschiderea NYSE, numărul contractelor DEDJIA_RON a crescut semnificativ, ajungând la 1900, iar preţul pe scadenţa septembrie a atins maximul şedinţei. La ora 17.15, cotaţia Dow Jones pe scadenţa septembrie creştea cu 215 puncte, asigurând un randament de 35,8% pe cumpărare. Pe decembrie Dow Jones creştea cu 194 puncte iar pentru martie 2012 cu 155 puncte.

În sectorul derivatelor valutare, participanţii au preferat paritatea euro/dolar, denominată în lei, pentru care, la ora 17.15 se înregistrau 674 de contracte. Pe pieţele externe, euro a revenit pe plus faţă de moneda americană, după tendinţa descendentă de luni. La Sibex, miza s-a pus tot pe un euro mai puternic, moneda unică apreciindu-se semnificativ faţă de dolar, cu 1,13% pe scadenţa septembrie 2011.

Pe segmentul financiar, participanţii au preferat, ca de obicei, simbolul DESIF5, cu circa 800 de contracte realizate până la ora 17.15. La Sibiu, preţul futures al SIF5 câştiga 2,3 % pe scadenţa septembrie şi 1,79% pe decembrie. Pentru martie 2012 se observă o creştere de 1,46%. Aprecierile s-au amplificat după deschiderea de pe Wall-Street. În piaţa derivatelor pe mărfuri, preţul futures al aurului dădea semne de scădere, după ce luni metalul galben a depăşit nivelul de 1600 de dolari/uncie pe pieţele externe, apreciere reflectată şi la bursa sibiană.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb