SIBIU Debut cu dreptul în 2011 pentru Sibex, pe fondul creşterii cotaţiilor şi al lichidităţii pieţei

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie 2011

Bursa din Sibiu a păşit cu dreptul în noul an, evoluţia din piaţa futures administrată de societate fiind una în creştere, conform indicatorilor de lichiditate. De la debutul zilei şi până la ora 17:15, numărul contractelor încheiate se cifra la peste 4000, de circa 2,5 ori mai mare în comparaţie cu prima sesiune de tranzacţionare a anului precedent. Investitorii au intrat la rândul lor optimişti în 2011, fapt evidenţiat de creşterile înregis­trate. Acestea s-au putut observa pe derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia, respectiv cele pe indicele Dow Jones Industrial Average. De asemenea, şi începutul de an al leului pare unul favorabil, participanţii din piaţa derivatelor estimând aprecierea monedei naţionale faţă de euro.

DESIF5 şi-a menţinut statutul de instrument favorit al participanţilor care au iniţiat strategii pe toate scadenţele disponibile, numărul contractelor realizate până la ora 17.15 fiind de 3466, ceea ce reprezintă transferuri cu 3,46 milioane de acţiuni SIF5, un contract futures DESIF5 echivalând cu 1000 acţiuni. Pe termenul martie 2011, cel mai lichid, DESIF5 câştiga la ora 16:30 2,67 %, în timp ce pentru iunie 2011 creşterea era de 2,25 %. Aprecierile înregistrate confirmă direcţia de la finalul lui 2010, când derivatul SIF5 a avut parte de creşteri importante, corelându-se cu piaţa suport. Şi evoluţia de azi a fost una corelată cu piaţa suport unde indicele care urmăreşte evoluţia celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare a închis pe plus. Spre deosebire de piaţa la vedere, investitorii futures pe cumpărare au putut benefica de direcţia pozitivă cu investiţii mult mai reduse, garanţia iniţială necesară tranzacţionării unui contract futures DESIF5 (1000 acţiuni) fiind de numai 192 lei. Diferenţa de 37,7 punc­te dintre minimul de 1,2900 şi maximul de 1,3277 lei/acţiune înregis­trată pe DESIF5 scadenţa martie 2011 până la ora menţionată cores­pundea unui randament la cumpărare de până la 19,6%. Faţă de închiderea din 30.12.2010 culoarul de preţ a fost şi mai generos, ajungând la 46,9 puncte, adică un randament la cumpărare de 24,4%.

Sub influenţa unei importante doze de optimism a investitorilor privind perspectivele economiei Româ­niei, evoluţia din piaţa derivatelor valutare a indicat o întărire a leului faţă de moneda unică europeană. Aceeaşi tendinţă s-a manifestat de alt­fel şi pe piaţa interbancară. În aceste condiţii, cotaţia contractului futures EUR/RON a suferit corecţii pe toate cele trei scadente tranzacţionate: - 0.45% pentru martie, - 0,46% pentru iunie şi - 0,91% pentru septembrie, conforma datelor de la ora 17.15.

Şi evoluţia derivatelor pe Dow Jones a stat sub semnul aceloraşi coordonate, aprecierile fiind generoase. Ele au venit în contextul în care indicii burselor din Germania şi Franţa precum şi cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA au crescut, principala ştire din lumea financiară fiind plata a mai mult de 2,6 miliarde de dolari, pe care Bank of America, cea mai mare bancă din SUA în funcţie de mărimea activelor, a făcut-o celor de la Freddie Mac and Fannie Mae, pentru rezolvarea unor dispute. Pe piaţa Sibex, la ora 17:15, indicele DJIA înregistra evoluţii pozitive pe trei scadenţe. Pe martie se putea observa un plus de 99 puncte, iar pe iunie şi septembrie de 26 şi 63 puncte.

Sub influenţa supoziţiilor conform cărora aurul ar putea înregistra creştere pe piaţa de la New York, în condiţiile în care criza datoriilor suverane din zona euro alimentează cererea de metal preţios, investitorii de la Sibex au cotat aurul în creştere pe scadenţa februarie 2011, câştigul fiind de 16,5 dolari/uncie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb