SIBIU DERIVATE Euro, în recul şi pe piaţa futures

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2008

La început de săptămână prudenţa a fost caracteristica de bază din piaţa futures, astfel că am asistat la reducerea volumului de transfer. Au fost încheiate 6590 contracte futures şi options din 1137 tranzacţii cu o valoare de 12,3 milioane de lei. Printre cauzele care au determinat investitorii să fie mai ponderaţi şi să adopte atitudinea de aşteptare a fost lipsa unei direcţii clare de evoluţie, preţurile evoluând mult timp în mod mixt. Totuşi, la închidere, imagine predominantă a fost una "roşie" excepţiile notabile provenind din sectorul petrolier. Finalul şedinţei a fost unul mai intens, ultima oră aducând mai multe tranzacţii soldate cu circa 1500 de contracte, evidenţiindu-se încă o ssdată eficienţa măsurii de prelungire a programului.

Dacă nehotărârea a avut ca efect diminuarea lichidităţii în special pe vedete pieţei Sibex, anume DESIF 2 şi DESIF 5, în schimb evoluţia din piaţa interbancară a euro care a atins minimul anului faţă de leu nu putea rămâne indiferentă investitorilor futures. Aceştia au fost din nou foarte prezenţi în piaţa derivatelor valutare unde au încheiat 562 contracte pe perechea RON/EURO vizând ultimele scadenţe din acest an. Ca şi pe piaţa cash, euro a pierdut teren în faţa leului depreciindu-se cu 2,39 bani pentru septembrie scadenţă în raport cu care a fost evaluat la 3,5211 lei, respectiv 1,8 bani pentru decembrie, orizont pentru care a închis la 3,5606 lei.

Cea de-a doua şedinţă a lunii a adus şi un număr mai mare de opţiuni. Au fost înregistrate 119 de contracte options, cele de tip call deţinând o pondere de 91,5 %. Simbolul DESIF 5 septembrie 2008 a atras cele mai multe contracte, în număr de 68. Dintre acestea s-au detaşat ca număr cele 65 încheiate la un preţ de exercitare de 2,1 lei/acţiune, în schimbul unei prime de 81,4 le/contract. Call-urile au vizat şi piaţa DESIF 5 decembrie. Per total contractele call au fost încheiate pe 8 pieţe de exercitare.

În ciuda volumelor în scădere, derivatele SIF şi-au menţinut totuşi supremaţia în topul de lichiditate. Pentru a doua şedinţă la rând DESIF 5 au ocupat primul loc în clasament peste 3000 contracte. Pentru DESIF 5 septembrie tranzacţiile au fost încheiate la valori între 1,9361 şi 2,04 lei/acţiune, preţul de cotare pierzând 1,84 bani şi oprindu-se la 1,938 lei. DESIF 5 decembrie au scăzut cu 1,5 bani şi au fost cotate la 2,105 lei/titlu. DESIF 2 au fost preferate pentru 2514 contracte. Pentru scadenţa septembrie au fost încheiate majoritatea acestora iar închiderea a găsit DESIF 2 la 1,65 lei/acţiune, în minus cu 0,5 bani.

De remarcat a fost numărul ridicat de contracte DESNP, anume 273, încheiate pe fondul creşterilor consistente ale acţiunii Petrom pentru toate cele trei scadenţe tranzacţionate. Termenul scurt a fost cel mai solicitat, o acţiune fiind cotată la 0,4945 lei, în plus cu 2,65 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb