SIBIU Derivatele EURO/RON, în vizorul hedgerilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 aprilie 2010

La Bursa din Sibiu, în penultima şedinţă a săptămânii, investitorii au tranzacţionat pe fondul revenirii corecţiilor pe segmentul derivatelor pe acţiuni res­pectiv pentru derivatele pe indicele american Dow Jones. În acelaşi timp, a atras atenţia creşterea susţinută a euro faţă de moneda naţională, preţurile futures urcând pentru toate scadenţele. Sesiunea de tranzacţionare s-a încheiat cu un volum total 6151 contracte (5446 futures şi 705 options), valoarea acestora ajungând la aproape 16 milioane de lei. În aceste condiţii de piaţă am asistat la o tendinţă de marcarea a profiturilor din partea speculatorilor long, fapt demonstrat şi de reducerea numărului de poziţii deschise. Aceasta nu a fost însă foarte puternică, totalul de la închidere al poziţiilor futures situându-se la 37.768, semn că în piaţă au pătruns şi alţi investitori cum ar fi cei interesaţi de protecţia portofoliilor. "În condiţiile în care corecţiile acţiunilor au fost suficient de importante ca să creeze îngrijorare, investitorii care doresc să-şi păstreze portofoliile pentru a-şi menţine avantaje cum ar fi dreptul de a primi dividende sau de a vota în Adunările Generale, au apelat la soluţia protecţiei prin futures" a explicat un broker.

În sectorul derivatelor, numărul de pieţe pe care participanţii au tranzacţionat a fost de 13 remarcându-se şi orientarea către segmente mai puţin lichide în ultima vreme la Sibex, cum ar fi cel petrolier sau bancar. "Investitorii încep treptat să revină şi pe alte sectoare, din aceleaşi raţiuni legate de posibilitatea acoperirii ris­cului," a mai declarat brokerul citat anterior. Centrul de interes s-a menţinut însă în zona financiară, valutară şi a indicilor.

Una din cele mai atractive pieţe a fost cea valutară, unde derivatele EURO/LEU au atras atenţia investitorilor pe fondul direcţie agresiv ascendente a monedei unice de pe piaţa interbancară, dar şi de creşterea cursului oficial. Prin urmare, pe fondul aceleiaşi direcţii "verzi", vânzătorii şi cumpărătorii au schimbat echivalentul a peste 460.000 euro prin 461 contracte încheiate. Scadenţele cele mai lichide au fost decembrie şi septembrie, fapt care arată că şi strategiile de management al riscului valutar pe termen mediu şi lung sunt luate în considerare de participanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb