SIBIU Derivatele pe Dow Jones, motorul pieţei

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 aprilie 2010

Pe piaţa Sibex, penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a stat sub semnul lipsei de la tranzacţionare a derivatelor pe acţiunile societăţilor de investiţii financiare. Acestea au fost suspendate datorită Adunărilor Generale ale Acţionarilor programate să se desfăşoare în 28-29.04. Fără derivatele SIF, inves-titorii s-au reorientat către segmentul derivatelor pe indicele american Dow Jones Industrial Average, respectiv către piaţa derivatelor valutare, acestea fiind "sursele" de lichiditate a pieţei. Prin urmare, volumul de transfer s-a redus, fiind la ora 17.30 de aproape 2.000 contracte cu o valoare de 20,5 milioane de lei. Valoarea ridicată s-a datorat contractului DEDJIA_RON, a cărui mărime ridicată a fost hotărâtoare în conturarea totalului. Interesul pentru Dow Jones a dus şi la creşterea numărului total al poziţiilor futures care a depăşit pragul de 40.000. "Deşi DESIF5 - vedeta pieţei Sibex - a lipsit, lichiditatea a fost totuşi una mulţumitoare, comparativ cu ceea ce se întâmpla în anii trecuţi, când pe fondul suspendării SIF-urilor, se realizau mult mai puţine contracte. Se evidenţiază aşadar importanţa şi succesul contractului futures pe indicele Dow Jones, care a ajuns rapid, beneficiind şi de activitatea unui market-maker, unul din instrumentele favorite ale jucătorilor", a declarat un broker.

Aşadar, creşterile de pe Dow Jones au fost cele care au dezmorţit investitorii, speculaţiile pe cumpărare fiind cartea câştigătoare în ceea ce priveşte acest derivat. La ora 17.30, cu o oră şi 30 minute înainte închiderii tranzacţiilor pe DEDJIA_RON, care se desfăşoară până la ora 19:00 pentru ca participanţii să poată tranzacţiona cât mai mult în paralel cu piaţa americană, volumul se ridica la aproape 1.800 contracte. Speculatorii au vizat trei scadenţe, cea mai lichidă fiind iunie cu aproximativ 82 % din totalul tranzacţionat. Randamentul pe cumpărare, conform oscilaţiei de la ora menţionată, se ridica la 25,5 %. Şi scadenţa septembrie a oferit o oportunitate de profit importantă cumpărătorilor care au putut câştiga peste 26 %.

Perechea EURO/RON a atras aproape 200 contracte. Pentru scadenţa iunie, euro a fost cotat la 4,1415 lei, în minus cu 0,45 bani. Pentru decembrie, scadenţa cea mai tranzacţionată pe acest simbol, euro s-a ieftinit cu 1,39 bani, valorând 4,17 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb