În ultima şedinţă din săptămâna 16-20 mai, participanţii de pe piaţa Sibex au avut parte de evoluţii în ambele sensuri, în funcţie de segmentul pe care au tranzacţionat. Derivatul pe indicele Dow Jones a evoluat pe plus în majoritatea timpului, în timp ce cotaţiile DESIF5 au suferit corecţii. În prima parte a zilei lichiditatea a fost ceva mai redusă comparativ cu celelalte şedinţe ale săptămânii pentru ca apoi, după ora 16.30, tranzacţiile să se intensifice. La ora 17.15 se observau 3600 contracte cu o valoare de 37,5 milioane lei. De-a lungul întregii săptămâni au fost realizate peste 23.000 de contracte cu o valoare ce a depăşit 200 milioane lei.
Cotaţiile futures ale Dow Jones de la Sibiu au deschis ziua pe plus şi s-au menţinut verzi în cea mai mare parte a timpului. Cu toate acestea, semnele de scădere date de futures-ul din SUA şi deschiderea pe minus a Dow Jones la NYSE au împins în jos şi cotaţiile futures de la Sibex. Tendinţa descendentă din America s-a datorat faptului că Gap Inc şi alţi retaileri au scăzut, ca urmare a semnelor că cererea consumatorilor slăbeşte. Derivatul pe cel mai urmărit indice din lume s-a menţinut şi vineri cel mai lichid produs de la Sibex, cu 2400 contracte încheiate până la ora 17.15. Pe scadenţa scurtă (iunie) preţul futures al Dow Jones s-a menţinut verde până în jurul orei 16.45 după care influenţa de peste ocean şi-a spus cuvântul, cotaţia intrând pe minus. Astfel, la ora 17.15 DEDJIA_RON iunie scădea cu 41 puncte. Pe scadenţele septembrie 2011 şi martie 2012 cotaţia se menţinea, la aceeaşi oră, uşor pe plus, avansând cu câte 15 şi 11 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru toată săptămâna a fost de peste 13.000 de contracte, adică în jurul a 57% din volumul total de la bursa sibiană.
Pe segmentul financiar, investitorii au tranzacţionat pe termen scurt şi mediu, investitorii mizând pe scăderi. Scăderile DESIF5 s-au accentuat după deschiderea Bursei din SUA. Astfel, pe scadenţa iunie, care a atras cea mai mare parte din volumul total al DESIF5, cotaţia pierdea 1,65%. Pe septembrie, corecţia se situa la 1,87% iar pe decembrie la 1,81%. Numărul contractelor DESIF5 încheiate vineri până la ora 17.15 era de peste 700 în timp ce pe întreaga săptămână se situa la 5700.
Pe segmentul derivatelor valutare, interesul investitorilor s-a menţinut la nivel bun raportat la contractul pe paritatea EUR/USD denominată în lei, care câştigă din ce în ce mai mult teren. "Jucătorii" au încheiat până la ora 17,15 un număr de 325 de contracte, mizând pe deprecierea euro cu 0,64% faţă de dolar. Pe pieţele externe euro s-a diminuat faţă de moneda americană, în condiţiile în care Banca Centrală a Germaniei a spus că creşterea celei mai economii din zona Euro probabil va încetini, determinând traderii să reducă pariurile că Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor. În cele cinci şedinţe din perioada 16-20 mai numărul contractelor EUR/USD_RON s-a ridicat la circa 1500.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2011, 01:30)
Felicitari colectivului de oameni ai muncii de la BURSA.Reusiti sa faceti aceste volume "uriase", sa para mai de succes decit campania de promovare a gropilor si mizeriei din turismul romanesc. Sunt convins ca nu va e usor...