SIBIU Extinderea programului de tranzacţionare a adus o creştere importantă a volumului de contracte

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 septembrie 2011

La Sibex, şedinţa de vineri 16.09 a pus punct primei săptămâni în care s-a tranzacţionat după program prelungit, până la ora 23.15. De-a lungul celor cinci şedinţe s-a înregistrat constant o lichiditate ridicată, investitorii reacţionând favorabil la măsura adoptată de Sibex, care le permite să tranzacţioneze simultan cu bursa americană, până la închiderea acesteia. Rezultatele pozitive ale extinderii programului s-au evidenţiat prin depăşirea, în trei şedinţe consecutive, a pragului de 11.000 de contracte, cu un record de 14.810 contracte înregis-trat miercuri 14.09, acesta fiind cel mai bun volum pe anul în curs.

În ceea ce priveşte lichiditatea pieţei, până la ora 16.00 au fost încheiate circa 2900 contracte cu o valoare de aproape 19 milioane de lei, participanţii fiind ceva mai prudenţi. La acestea urmau să se adauge contractele încheiate în restul orarului, până la ora 23.15, precum şi contractele rezultate în urma închiderilor la scadenţă. Tendinţa preţurilor în prima jumătate a şedinţei de vineri a fost una descendentă.

Simbolul DEDJIA_RON era cel mai lichid cu 1200 de contracte realizate până la ora 16.00. Direcţia des-cendentă a cotaţiilor era una corelată cu futures-ul din SUA, care indica deprecieri, investitorii fiind în aşteptarea noilor rezultate ale încercărilor europenilor de a controla criza datoriilor din regiune, miniştrii de finanţe din UE aflându-se la o întâlnire în Polonia. La ora 16.00 cotaţia futures a Dow Jones de la Sibex pierdea 14 puncte pe scadenţa decembrie, reducerea nivelului deprecierilor pe futures-ul din SUA indicând o posibilă revenire pe teritoriu pozitiv şi la Sibex, în funcţie de evoluţia de la NYSE.

Scăderi s-au observat şi pentru cotaţia futures a acţiunii SIF5, numărul contractelor încheiate până la jumătatea şedinţei fiind de peste 1100. DESIF5 decembrie scădea cu 3% iar DESIF5 martie 2011 cu 2,23%.

Pe segmentul derivatelor valutare, participanţii au tranzacţionat perechea EUR/USD, mizând pe un euro în scădere, şi încheind 167 de contracte până la ora 16.00. Pentru scadenţa decembrie moneda unică pierdea 0,69% faţă de dolar.

Pe piaţa aurului, metalul galben se deprecia pe ambele scadenţe listate pentru contractul SIBGOLD, scăderea fiind însă de doar 3 dolari pe octombrie şi 11 dolari pe decembrie, existând posibilitatea unei reîntoarceri pe plus, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la revenirea creşterilor pe plan extern, după trei zile de scădere la New York.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 16.00, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate, datorită programului de tranzacţionare extins până la ora 23.15. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb