SIBIU În mai, creştere cu 61,5 % a volumului de contracte

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 iunie 2010

La Bursa din Sibiu, ultima şedinţă din cea de-a cincea lună a anului, a pus punct acesteia printr-o evoluţie mixtă. După ce, pe parcursul a trei sferturi din orarul de tranzacţionare s-au înregistrat scăderi, spre final cotaţiile au testat creşterile pe segmentul SIF, mai exact pe DESIF5, fără însă ca amplitudinea acestora să fie una ridicată. Totuşi, imaginea predominantă a cotaţiilor a fost una "roşie" şi, în aceste condiţii, lichiditatea din ultima zi a lunii a fost una ceva mai redusă, numărul contractelor încheiate până la ora 17:15 fiind de 4.247 cu o valoare de 8,21 milioane lei.

Rulajul total realizat de-a lungul celor 20 de şedinţe ale lunii mai s-a ridicat la circa 225.000 contracte iar valoarea echivalentă lor la peste 672 milioane lei. De la începutul anului, valoarea tranzacţiilor cu derivate a depăşit 2 miliarde de lei. Comparativ cu cea de-a patra lună a anului, numărul de contracte încheiate la bursa sibiană a crescut cu 61,5 %, luna mai fiind, până acum, cea mai bună din 2010. Din perspectiva cotaţiilor, mai a fost o lună a deprecierilor, speculatorii cu poziţii pe vânzare fiind câştigătorii neţi. De asemenea, şi cei angrenaţi în strategii de management al riscului şi-au protejat eficient deţinerile de pe piaţa spot. "Volatilitatea ridicată şi evoluţia descendentă au atras participanţii din piaţa de capital către Sibex, evidenţiindu-se avantajul posibilităţii obţinerii de profit şi pe scădere de preţ, cu investiţii mai mult decât accesibile", a declarat un broker.

La capitolul produse, s-au detaşat DESIF5 cu 176.606 contracte, prin care au fost transferate 176,6 milioane de acţiuni ale SIF Oltenia. "De-a lungul lunii mai, DESIF 5 iunie au evoluat pe minus pe un culoar de 68,65 bani (6865 puncte), investitorii short care au deschis poziţii în 30 aprilie triplându-şi sumele învestite", a mai declarat brokerul citat.

O altă vedetă a lunii mai au fost derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average, în lei, cu aproape 35.000 de contracte, cu 24,6 % peste volumul din aprilie, fiind confirmată tendinţa de creştere lunară înregistrată încă de la lansare. "Foarte important pentru DEDJIA_RON a fost posibilitatea de a se tranzacţiona în paralel cu piaţa americană între orele 16:30 şi 19:00, ştiută fiind sensibilitatea participanţilor la evoluţia de pe Wall-Street", a mai spus brokerul. De-a lungul lunii, DEDJIA_RON cu scadenţa iunie a pierdut circa 950 de puncte, ceea ce înseamnă, la o marjă medie de 400 lei, un câştig pe vânzare de peste 230 %.

Pe piaţa spot administrată de BMFM, în cea de-a cincea lună din an, au fost transferate peste 800.000 acţiuni Sibex reprezentând 3,7 % din capitalul social al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb