SIBIU Investitorii au rulat 1,1 milioane de acţiuni Sibex în prima săptămână din aprilie

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 aprilie 2011

În ultima şedinţă din săptămâna 04-08 aprilie, participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat atât pe segmentul futures, cât şi pe cel spot. În piaţa acţiunilor s-a observat un interes în creştere pentru titlurile Sibex, participanţii rulând 455.151 acţiuni reprezentând 1,33% din capitalul social. Cotaţiile au variat între 1,53 şi 1,57 lei/acţiune. Închiderea a găsit valoarea unei acţiuni SBX la 1,53 lei, în scădere cu 2 bani faţă de şedinţa precedentă. Titlurile Sibex au fost intens tranzacţionate de-a lungul întregii săptămâni, volumul ajungând la 1.100.820 acţiuni, o valoare de 1,66 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor, şedinţa de vineri, 8.04, a adus creşteri pentru produsele financiare, pe indici şi aur, în vreme ce cotaţia futures a euro a evoluat pe scădere. Participanţii au încheiat, până la ora 17.40 aproape 2000 de contracte, cu o valoare de 6,5 milioane lei. Per total, în cele cinci şedinţe ale săptămânii, au fost încheiate circa 12.500 de contracte cu o valoare de 45,5 milioane lei.

Pe segmentul financiar, preţurile DESIF5 s-au aflat pe plus de-a lungul întregii zile, evoluţia fiind una corelată cu cea din piaţa suport. Creşterile au determinat noi acumulări de poziţii, mai ales pe scadenţa iunie în raport cu care s-au înregis-trat circa 800 noi deschideri, totalul ajungând la 20.700.

La ora 17.40 cotaţia DESIF5 iunie se aprecia cu 1,5%. Pentru scadenţa septembrie, preţul DESIF5 creştea cu 0,97% iar pentru decembrie cu 0,19%. La aceeaşi oră, numărul contractelor DESIF5 depăşea 1600. Simbolul DESIF5 a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămânii cu circa 9500 contracte.

Cotaţiile futures ale DJ de la Sibex au înregistrat creşteri în contextul în care indicii burselor europene au înregistrat aprecieri importante iar cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA creştea la rândul ei. Indicele american a închis şedinţa de tranzacţionare de joi de la NYSE cu un minus de 17.26 puncte. Preţul petrolului a atins vineri aproape 112 dolari pe baril, după ce în Libia luptele au dus la afectarea a câtorva câmpuri petrolifere. La ora 17.40, pe piaţa Sibex, cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea cu 30 puncte în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia avansa cu 70 puncte. Pentru finalul anului curent cotaţia indicelui american câştiga 60 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru cele cinci şedinţe ale săptămânii a fost de peste 2000 contracte, produsul ocupând locul doi în top.

În pofida deprecierii leului faţă de euro pe piaţa interbancară, investitorii de pe piaţa derivatelor de la Sibiu au tranzacţionat contractul EUR/RON pe depreciere, piaţa fiind de părere ca leul se va întari atât până la finalul lunii iunie şi până în luna septembrie a anului curent. Pentru iunie, investitorii preconizează un curs cu 1,07 bani mai mic, în timp ce pentru luna septembrie, cursul a coborât cu 0,96 bani. Pentru decembrie, euro pierdea 1,45 bani.

În piaţa aurului, uncia se aprecia cu 11,2 dolari pentru scadenţa aprilie şi cu 11,5 pe iunie. Cotaţia aurului a atins vineri recordul tuturor timpurilor, la New York şi Londra, pe fondul deprecierii monedei americane dar şi pe fondul temerilor legate de creşterea inflaţiei şi a problemelor datoriilor suverane din Europa. BCE a majorat dobânda în cursul zilei joi pentru prima dată în aproape 3 ani, ca şi măsură de combatere a inflaţiei. Moneda americană a atins cel mai scăzut nivel din decembrie 2009 până în prezent în raport cu un coş de 6 valute importante.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb