SIBIU Investitorii au tranzacţionat 2,7 milioane de euro prin contractul EURO/RON

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 martie 2011

Ultima şedinţă din săptămâna 21-25 martie a adus creşteri pentru segmentul derivatelor financiare şi pe indici, în vreme ce cotaţia futures a euro şi-a continuat declinul. Participanţii au încheiat, până la ora 17.15, un număr de 3700 contracte, cu o valoare de 10,5 milioane lei. Per total, în cele cinci şedinţe ale săptămânii au fost încheiate peste 26.000 contracte cu o valoare de 119 milioane lei.

Pe segmentul financiar, preţurile DESIF5 s-au aflat pe plus de-a lungul întregii zile, evoluţia fiind una corelată cu cea din piaţa suport. Creşterile au determinat acumulări de poziţii, mai ales pe scadenţa iunie în raport cu care s-au înregistrat circa 1000 noi deschideri. La ora 17.15 cotaţia DESIF5 iunie se aprecia cu 1,98%. Pentru scadenţa septembrie preţul DESIF5 creştea cu 2,38% iar pentru decembrie cu 2,25%. La aceeaşi oră, numărul contractelor DESIF5 depăşea 3000. Simbolul DESIF5 a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămânii cu circa 16.000 contracte.

Pe piaţa derivatelor valutare, volumul contractului EUR/RON a fost ceva mai redus comparativ cu sesiunile anterioare. Leul şi-a continuat însă turul de forţă faţă de euro, participanţii estimând scăderi pentru toate scadenţele tranzacţionate. Şi pe piaţa interbancară leul s-a întărit chiar de la debutul zilei, cursul ajungând la 4,0875 - 4,09 lei pentru o monedă unică, pentru ca apoi să revină uşor peste acest nivel. La ora prânzului, moneda unică era tranzacţionată la un nivel uşor peste 4,09 lei pentru ca apoi, după afişarea cursului oficial, să revină spre nivelul de la debutul şedinţei, astfel că la ora 16.30 se situa la 4,085 lei. BNR a publicat vineri cel mai scăzut curs de schimb al ultimelor 12 luni, un euro valorând 4,0881 lei. La Sibex, cotaţia pentru scadenţa iunie scădea la ora 17.15 cu 1,5 bani iar pentru septembrie cu 0,60 bani. Mai puternică era deprecierea pentru finalul anului, cotaţia pierzând 2,16 bani. În perioada 21-25 martie "jucătorii" pe piaţa sibiană au încheiat circa 2700 contracte EUR/RON, rulând echivalentul a 2,7 milioane de euro (un contract este egal cu 1000 euro).

Pe segmentul indicilor, cotaţiile futures ale DJIA de la Sibiu au crescut, în condiţiile în care tendinţa predominantă pe pieţele europene a fost una pozitivă iar cotaţia indicelui a deschis pe plus şedinţa de la NYSE. În SUA, cotaţiile acţiunilor au crescut în debutul şedinţei de vineri, după ce Guvernul a declarat că, la sfârşitul anului trecut, economia a crescut într-un ritm mai rapid decât cel aşteptat. Departamentul de Comerţ al SUA a raportat că rata anuală de creştere a produsului intern brut a ajuns la 3,1% în cel de-al patrulea trimestru din 2010, un nivel uşor mai bun decât cel estimat de economişti şi peste nivelul estimat luna trecută. La ora 17.15, pe piaţa Sibex, cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea cu 89 puncte în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia avansa cu 64 puncte. Pentru finalul anului curent cotaţia indicelui american câştiga 110 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru cele cinci şedinţe ale săptămânii a fost de 6600 contracte, produsul ocupând locul doi în top.

În piaţa aurului, uncia se deprecia cu 2,1 dolari pentru scadenţa aprilie, Pe plan extern, preţul futures al aurului fluctua între pierderi şi câştiguri mici, după ce joi cotaţia metalului preţios s-a ridicat la un nivel record, pe fondul turbulenţelor din Libia şi Japonia, investitorii văzând aurul ca un "paradis investiţional".

Pe piaţa spot s-a observat revenirea interesului pentru acţiunile Sibex. Participanţii au tranzacţionat 100.100 acţiuni SBX la preţuri între 1,53 şi 1,55 lei. Cotaţia a închis la 1,55 lei, în staţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb