SIBIU Investitorii futures - mai prudenţi, pe fondul îngrijorărilor privind datoriile din zona euro

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 ianuarie 2011

Debutul de săptămână a adus mai multă prudenţă, situaţie evidenţiată de volumul sub media primei săptămâni din an. La ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de aproape 2000, cu o valoare de circa 11 milioane de lei, intensitatea la tranzacţionare fiind mai ridicată în partea a doua a zilei.

Pentru derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia, numărul contractelor încheiate pe toate cele patru scadenţe trimestriale din acest an era, la ora menţionată, de circa 1100, majoritatea fiind realizate pe scadenţa martie. DESIF5 martie au evoluat pe minus de la des­chidere şi până în jurul orei 15.00, pentru ca apoi să treacă în teritoriu pozitiv pe fondul corelării cu piaţa suport, unde acţiunea SIF5 se afla pe plus. Tendinţa pozitivă se menţinea uşor la ora 17,15, când DESIF5 martie 2011 câştigau 0,19 %. Pe celelalte scadenţe, cotaţiile creşteau de asemea uşor, pe volume mici.

Pe segmentul indicilor, volumul de transfer al derivatelor pe Dow Jones era de 750 contracte, încheiate pe fondul unei evoluţii descendente înregis­trate în condiţiile în care Indicii burselor europene precum şi cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA au scăzut, pe fondul aceloraşi temeri legate de criza datoriilor din zona euro. Scăderile cotaţiilor futures DEDJIA_RON de la Sibex s-au accentuat după deschiderea "roşie" de pe Wall-Street. La ora 17.15, DEDJIA_RON scadenţa martie 2011 pierdea 54 puncte, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 cotaţia înregistrată indica o depreciere de 51 puncte.

Pe piaţa aurului, metalul galben pierdea 3,5 USD pe scadenţa februarie 2011. După scăderea înregis­trată săptămâna precedentă, cotaţia aurului pe piaţa londoneză a fluctuat luni pe fondul temerilor legate de criza datoriilor suverane din zona Euro.

Pe segmentul derivatelor valutare preţul futures al euro a urmat direcţia oficialului BNR care a indicat o monedă unică ceva mai puternică în contextul în care reducerea apetitului pentru risc al investitorilor a avut drept efect o uşoară depreciere a valutelor din regiune, inclusiv a leului. Ca urmare, după mai multe şedinţe in care leul s-a apreciat, de această dată euro a câştigat teren faţă de leu. La ora 17.15 speculatorii Sibex tranzacţionau euro la 4,288 lei pentru martie şi 4,31 lei pentru iunie anul curent, preţuri în urcare cu 0,09 şi 0,12 %.

Pe piaţa spot au fost tranzacţionate acţiunile Sibex, volumul fiind de aproape 15.000 de titluri. Cotaţia se afla în urcare cu un ban la 1,47 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb