SIBIU La Sibex, deprecieri severe pentru Dow Jones, ca efect al problemelor din SUA

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 august 2011

La Sibiu Stock Exchange, şedinţa de vineri 29 iulie a încheiat cea de-a şaptea lună din an printr-o evoluţie pe scădere a cotaţiilor, cele mai severe deprecieri observându-se pe segmentul indici. Pe minus se aflau şi cotaţiile futures ale SIF5 şi Fondul Proprietatea. Direcţia descendentă a venit pe fondul influenţelor externe, bursele europene extinzându-şi evoluţia "roşie" pentru a cincea zi la rând iar futures-ul din SUA semnalizând, la rândul său continuarea trendului negativ la NYSE. Excepţii de la scădere făceau cotaţiile aurului. şi ale euro faţă de dolar. De-a lungul întregii luni, numărul contractelor încheiate la Sibiu Stock Exchange (Sibex) a fost de circa 120.000, cu o valoare de 1,2 miliarde lei, totaluri uşor în scădere faţă de luna precedentă.

Pentru derivatele SIF5 cotaţia scădea cu 1,42% pe scadenţa septembrie şi cu 0,34% pentru decembrie. Scăderi se înregistrau şi pentru martie respectiv iunie 2012, pe volume mai mici.

Pe segmentul mărfuri, şedinţa din 29.07 a adus 136 contracte pe aur pe simbolul SIBGOLD cu mărimea de o uncie, cotaţia crescând cu 16,8 dolari pe scadenţa august. În SUA, preţul futures al metalului galben a atins un nivel record de 1637,50 dolari pe uncie, aurul fiind considerat un adevărat "rai investiţional", datorită îngrijorărilor privind datoria guvernamentală americană precum şi ritmului foarte lent de creştere economică, elemente care au dinamitat cerea de metal preţios.

Pe piaţa spot, vineri, au fost tranzacţionate 25.000 acţiuni SBX la un preţ de 1,43 lei/acţiune, în staţionare.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, RESPECTIV, valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb