Investiţiile din prima săptămînă de tranzacţionare din mai de piaţa instrumentelor financiare derivate de la Sibiu s-au concretizat în realizarea a peste 26.700 contracte futures şi options, iar totalul poziţiilor deschise a depăşit 107.300, sumă ce indică interesul constant al jucătorilor.
Debutul intervalului 02-05 mai a aparţinut sectorului petrolier. În lipsa de la tranzacţionare a societăţilor de investiţii financiare atît în sesiunea de marţi cît şi în cea de miercuri, acesta a acaparat cota cea mai mare din volumele transferate. Marţi 02.05, în prima şedinţă a lunii, derivatele DESNP şi DERRC - au obţinut prin totalul perfectărilor circa 84 % din rulajul total al zilei. Cu un volum de transfer de 2211 contracte futures, DESNP au fost cele mai căutate. La succesul "petrolierelor" a contribuit şi DERRC cu peste 1.800 contracte încheiate din 198 tranzacţii.
Miercuri, lichiditatea bună s-a menţinut pe DESNP şi DERRC, acompaniate de titlurile TLV care au beneficiat de o creştere a volumului de transfer. Totalul contractelor futures şi options s-a ridicat la 8448 perfectări obţinute din 647 tranzacţii. Favoritele jucătorilor au fost DESNP, derivate pentru care a fost transferat echivalentul a peste 4,5 milioane de acţiuni. Ele au fost secondate de DERRC cu 2360 contracte şi DETLV cu aproape 1300 contracte. Începutul lunii confirmă totodată şi creşterea interesului pentru investiţiile în contractele pe optiuni, instrumente derivate care pot oferi randamente deosebite. Sesiunea de joi a stat sub semnul revenirii SIF-urilor la tranzacţionare, cumulate ele generînd cota cea mai însemnată de transfer. În ultima şedinţă din săptămînă, am asistat din nou la o dominaţie a petrolierelor care au obţinut o cotă ce a depăşit 45% din totalul zilei.
Într-un clasament al tuturor şedinţelor din săptămîna trecută, prima poziţie a aparţinut aceloraşi active ale companiei "Petrom", cu o sumă de 9.434 contracte futures. Ultimele tranzacţii cu DESNP au fost realizate vineri la preţuri de 0,5342 şi 0,56 lei/acţiune pentru scadenţele disponibile. Variaţiile de preţ destul de scăzute raportat la întreaga săptămînă exemplifică faptul că atracţia spre DESNP s-a datorat mai mult speculatorilor intra-day.
Liderele au fost secondate de "colegele de breaslă" DERRC cu mai mult de 7000 contracte încheiate. DERRC au închis la 0,093 lei/acţiune pentru scadenţa în derulare şi la 0,0975 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie, valori la care s-a ajuns în urma unor deprecieri săptămînale de 0,0046 respectiv 0,004 lei/acţiune pentru cele două scadenţe.
Treapta a treia a aparţinut unei reprezentante a societăţilor de investiţii şi anume SIF3 Transilvania cu un echivalent de circa 2,5 milioane acţiuni transferate. Derivatele DESIF3 au fost cotate la 2,2135 lei/acţiune pentru jumătatea anului şi 2,26 lei/acţiune pentru septembrie.
În zona parităţilor, euro şi-a continuat ascensiunea faţă de rivalul de peste ocean fiind cotat la 1,2719 dolari pentru iunie şi 1,27 dolari pentru septembrie, valori ce reliefează creşteri de 0,0179 şi 0,045 unităţi. Faţă de leu, o monedă unică valora la închiderea de vineri la 3,4653 unităţi pentru iunie şi 3,46 unităţi pentru septembrie, încheind prima săptămînă a lunii în curs pe scădere.