SIBIU Numărul poziţiilor futures deschise pe piaţa Sibex a crescut cu peste 14%

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 ianuarie 2011

După două şedinţe de creşteri sus­ţinute, cotaţiile celor mai lichide produse de la Sibex au revenit pe scădere în penultima şedinţă a săptămânii. Pe acest fond, volumul de transfer s-a menţinut în media lunii. La ora 17.30, numărul contractelor era de aproape 4000, cu o valoare de peste 11 milioane lei. În pofida scăderilor, participanţii şi-au menţinut apetitul pentru deschiderea de noi poziţii futures, mai ales pe termen scurt (scadenţa martie), pe produsele DESIF5, DEDJIA_RON şi EUR/RON. Ca urmare, la ora 17.30, numărul total al poziţiilor futures creştea cu peste 14% (circa 3300 deschideri) ajungând la 26.550.

Cel mai lichid simbol a fost din nou DESIF5, cu 3200 contracte încheiate până la ora menţionată. Corecţiile au venit în contextul în care şi pe piaţa suport, atât acţiunea SIF 5 cât şi indicele Bet-Fi, au înregistrat pierderi. De asemenea, şi indicii europeni FTSE 100 şi DAX evoluau pe "roşu". În plus, ştirea negativă din piaţa muncii din SUA, unde cererile pentru ajutor de şomaj au atins cel mai înalt nivel din octombrie încoace, a contribuit la rândul său la impunerea direcţiei descendente. Ca urmare a acesteia, volumul de contracte DESIF5 s-a redus comparativ cu ultimele două zile. S-au remarcat, însă, deschiderile de poziţii pe scadenţa martie în raport cu care, până la ora menţionată, s-au înregistrat circa 2500 noi deschideri, numărul poziţiilor crescând cu 16% şi ajungând la 17.900. În ceea ce priveşte preţurile de cotare, DESIF5 martie scădea cu 1,35% în timp ce DESIF5 iunie 2011 pierdeau 1,66%. Pentru septembrie acest an, scăderea DESIF5 era de 1,01%.

Pe segmentul indicilor, derivatul pe Dow Jones a scăzut, la rândul său, în condiţiile în care cotaţia futures a indicelui DJIA a evoluat negativ în SUA, unde a fost anunţat numărul de cereri de ajutor de şomaj înregistrat la nivelul săptămânii precedente, acesta înregistrând un salt spectaculos de la 410.000 până la 445.000, nivelul estimat de specialişti fiind de 405.000. Nu toate ştirile de peste ocean au fost negative, deficitul comercial din SUA micşorându-se in mod neaşteptat în noiembrie, nivelul de 38.3 miliarde fiind cel mai scăzut din ultimele 10 luni. De asemenea, exporturile au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Totuşi, impactul creşterii şomajului a fost unul puternic astfel că NYSE a deschis pe scădere iar cotaţiile futures ale DJIA de la Sibex, se menţineau "roşii" la ora 17.30 depreciindu-se pe două scadenţe. Pe martie indicele, scădea cu 43 puncte, iar pe iunie cu 10 puncte.

Pe piaţa derivatelor valutare de la Sibex, şedinţa a fost caracterizată de o întărire uşoară a monedei unice europene faţă de leu si de menţinerea unor volume sporite. Această direcţie a venit sub influenţa ştirilor pozitive privind succesul plasării de obligaţiuni de stat de către Spania şi Italia. Pentru scadenţa martie, euro s-a scumpit cu 0,20 bani iar pentru scadenţa iunie cotaţia scădea cu doar un pas de tranzacţionare.

Pe segmentul mărfuri, aurul creştea pe scadenţa februarie 2011 cu 3 dolari/uncie. Cotaţia futures a aurului la New York a scăzut în cursul zilei pentru prima dată în această săptămână după succesul vânzării de obligaţiuni de stat în Portugalia. Costurile de împrumut au scăzut, iar cererea a cres­cut pentru obligaţiunile pe 10 ani vândute miercuri de Portugalia.

Pe piaţa spot au fost tranzacţionate 1.242 de acţiuni PPLI cotaţia pierzând 33 bani, până la nivelul de 3,55 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb