SIBIU Paritatea EURO/USD, la un nou nivel record de lichiditate

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 mai 2011

După creşterile importante de miercuri, cotaţiile celor mai lichide instrumente s-au menţinut pe plus şi în penultima şedinţă a săptămânii, în condiţiile în care bursele europene au crescut iar piaţa futures din SUA a indicat de asemenea o stare de optimism. Acţiunile europene au cres-cut după ce FED a semnalizat faptul că ratele de dobândă vor rămâne la nivel scăzut iar în SUA datele pozitive din piaţa muncii au influenţat în bine piaţa bursieră. La ora 17,15 numărul contractelor încheiate la Sibex era de aproape 3000 cu o valoare de 27,5 milioane lei.

De remarcat a fost interesul în creştere pentru paritatea EURO/ USD, volumul derivatului pe aceasta ajungând la un noul nivel record de la lansare. Paritatea euro/dolar a fluctuat atât în teritoriu pozitiv cât şi negativ. La ora 17,15 participanţii mizau pe un euro mai uşor puternic, estimând o apreciere de doar 0,08% faţă de moneda americană. Numărul contractelor EUR/USD era de aproape 400.

Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat de investitori, aceştia realizând cele mai multe contracte pe acest produs, numărul lor situân-du-se la circa 1600 conform datelor de la ora 17.15. Cotaţiile futures de la Sibex ale celui mai urmărit indice de pe mapamond au avut o evoluţie pozitivă toate scadenţele tranzacţionate, în ton cu evoluţia de pe piaţa futures din SUA. Unul dintre principalele motive ale direcţiei ascendente a Dow Jones au fost ştirile bune din piaţa muncii. Numărul persoanelor care au completat cereri de ajutor de şomaj pentru prima dată săptămâna trecută a scăzut pentru a doua săptămână la rând, sugerând că piaţa muncii îţi revine uşor. Aplicaţiile pentru ajutor de şomaj s-au redus cu 29.000 până la un total ajus-tat sezonier de 409.000, conform raportului Departamentului Muncii. Acestă reducere vine după ce luna trecută cererile atinseseră nivelul record al ultimilor 8 luni, situat la 474.000. La ora 17.15 indicele DJIA avea pe Sibex o variaţie pozitivă de 65 puncte pe scadenţa iunie în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia indicelui afişa un plus de146 puncte fata de preţul de închidere al şedinţei precedente. Investitorii au tranzacţionau indicele şi pe scadenţele decembrie 2011 şi martie 2012 cotaţiile pe acestea indicând câştiguri de 115 şi 79 puncte, pe volume mici.

Segmentul financiar s-a menţinut în top prin intermediul contractului futures DESIF5, simbol care este lider pe segmentul derivatelor pe acţiuni. La ora 17.15 se observau circa 1000 de contracte DESIF5. S-au consemnat tranzacţii pe toate cele patru scadenţe disponibile, termenul scurt (iunie), fiind preferat de inves-titori. Pentru aceasta, cotaţiile au evoluat doar pe plus iar la ora 17.15 cotaţia DESIF5 iunie valora 1,4299 lei/acţiune, în urcare cu 0,45%. Pentru septembrie, DESIF5 câştigau 0,30% iar pentru finalul anului curent tendinţa era tot una de creştere, cu un avans de 1,11%, pe un volum mic. Tot pe volum redus se înregistra şi aprecierea de 1,21% a DESIF5 pentru scadenţa martie 2012.

În aria derivatelor pe acţiuni au mai fost tranzacţionate derivatele pe acţiunile "Fondul Proprietatea". Volumul de transfer s-a redus comparativ cu zilele precedente dar preţul a continuat să scadă, cu o amplitudine ceva mai mică, preţul pe iunie pierzând 0,19%.

În aria derivatelor pe aur, preţul futures al unciei de la Sibex scădea cu 6 dolari pe scadenţa iunie, în condiţiile în care analiştii cred că aurul poate scădea la New York, pe fondul speculaţilor că inflaţia se va reduce, diminuând interesul pentru metale preţioase ca plasament de siguranţă.

Pe piaţa spot Sibex au fost tranzacţionate 4273 acţiuni PPLI, cotaţia crescând cu 40 bani, la 4,9 lei/titlu.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb