SIBIU Pe fondul fluctuaţiilor, speculaţiile cu Dow Jones au crescut în intensitate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 august 2011

Lichiditatea a crescut în penultima şedinţă din luna august, în condiţiile în care volatilitatea cotaţiilor a fost ceva mai amplă, cu schimbări de direcţie. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.15 era de aproape 5000, valoarea tranzacţiilor situându-se la 40 milioane lei. Participanţii au tranzacţionat în condiţiile în care indicii reprezentativi din Franţa şi Germania înregistrau pierderi iar futures-ul din SUA a semnalizat o deschidere descendentă la NYSE. Acţiunile europene au fost afectate de publicarea unui raport care a indicat o înrăutăţire a sentimentelor faţă de economie din UE, situaţie datorată incertitudinilor despre viitorul revenirii economiei globale precum şi datoriilor din regiune.

Până la deschiderea NYSE, investitorii au mizat pe creşterea cotaţiei Dow Jones pe termen scurt, după ce luni indicele american a închis luni cu un avans de 2,26% la NYSE. Ulterior, semnalele de pe futures-ul american indicau scăderi ale celui mai urmărit indice din lume, după ce acesta a crescut cu aproape 8% în ultimele cinci sesiuni, investitorii aşteptând cu prudenţă un lot de date noi pentru a putea face o mai bună evaluare cu privire la starea economiei. Dintre datele aşteptate se detaşa ca impact nivelul indicelui care măsoară încrederea consumatorilor, previziunile indicând o scădere a acestuia. Tendinţa de creştere a Dow Jones pe piaţa sibiană s-a întrerupt în jurul orei 16.00, preţul intrând pe teritoriu negativ pentru scurt timp, pentru ca apoi ascensiunea să se reia. Deşi deschiderea de pe Wall-Street a fost una negativă, cotaţiile de la Sibex ale DEDJIA_RON au continuat să crească pe scadenţele disponibile, dar nivelul de apreciere dădea semne de reducere, pe măsură ce scăderea de la NYSE persista. Ca urmare, la ora 17,00 cotaţia de pe scadenţa septembrie a intrat din nou pe minus dar a revenit rapid, iar la ora 17.15, se observa din nou o apreciere de 15 puncte. Nici acesta nu a rezistat mult, preţul reintrând pe minus uşor. Aceste fluctuaţii mixte au atras speculatorii, lichiditatea pe scadenţa scurtă fiind în urcare. Creşterile se menţineau la ora precizată, la valori mai ample, şi pe scadenţele martie şi iunie 2012. Numărul total contractelor DEDJIA_RON era, la aceeaşi oră de 3000, simbolul fiind în continuare cel mai lichid de la bursa sibiană.

Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 1500 de contracte DESIF5, produsul ocupând locul trei în topul şedinţei. Preţul pe scadenţa septembrie a deschis pe plus şi a avut o tendinţă dominantă pe "verde" până la ora 12.00 după care a intrat pe minus şi s-a menţinut pe această direcţie, observată şi în cazul evoluţiei acţiunii SIF5 din piaţa suport. La ora 17.15, DESIF5 septembrie scădea cu 1,56%. Pentru decembrie anul curent se înregistra o depreciere de 1,98%.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum de 227 contracte încheiate până la ora la 17.15 pe paritatea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Spread-ul de dintre cotaţiile de la vânzare şi cumpărare a fost de numai un pips iar speculatorii s-au grăbit să speculeze acest avantaj. Moneda unică europeană s-a depreciat faţă de concurentul său numărul unu - dolarul, participanţii estimând o monedă comună mai slabă cu 0,63% pe septembrie şi 0,99% pe decembrie, conform datelor de la ora 17.15. Şi pe plan extern direcţia monedei europene a fost una similară, aceasta depreciindu-se faţă de majoritatea valutelor reprezentative, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană, a încheiat ridicarea ratelor de dobândă, în condiţiile în care după ce criza datoriilor din regiune a redus creşterea economică a regiunii. Moneda de schimb comună a pierdut câştigul din ultimele de două zile faţă de dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat, luni, că banca îşi revizuieşte evaluarea riscurilor inflaţiei.

În piaţa aurului, miza s-a pus din nou pe aprecierea metalului preţios, care acumula 22 dolari pe scadenţa octombrie şi 23,4 dolari pe scadenţa decembrie, numărul total al contractelor ajungând la 140.

Pe minus s-a aflat şi preţul futures al euro faţă de leu cotaţia indicând o depreciere de 0,17% pe scadenţa septembrie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb