SIBIU Preţul futures al aurului, la un nou record

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 octombrie 2010

În prima şedinţă a lunii octombrie, cotaţiile derivatelor de la Sibex au avut o evoluţie uşor ascendentă pe segmentul derivatelor financiare şi Dow Jones, volatilitatea fiind însă redusă. Spre finalul şedinţei cotaţiile au testat teritoriul negativ pe segmentul DESIF5. Ca efect al prudenţei şi nehotărârii din piaţă, lichiditatea nu a fost una ridicată, participanţii încheind doar circa 2500 de contracte până cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, valoarea acestora fiind de 12,6 milioane lei.

Contractul futures SIBGOLD_RON şi-a continuat aprecierea la Sibiu urmărind fidel evoluţia de pe plan extern. La New York şi Londra aurul a urcat la un nou record, investitorii continuând să privească metalul galben ca o alternativă la dolarul slăbit. Deprecierea acestuia din ultima perioadă a survenit pe fondul speculaţiilor că Rezerva Federală Americană va face paşi suplimentari în sprijinirea timidei reveniri a economiei americane. De asemenea speculaţiile că raportul asupra producţiei în SUA va indica o slăbire a acesteia au contribuit şi ele la slăbirea monedei americane. În aceste condiţii aurul şi-au urmat traseul ascendent iar investitorii de la Sibiu au câştigat în continuare pe cumpărare, după ce în decursul lunii septembrie au obţinut randamente de peste 100% atât pe scadenţa octombrie, cât şi pe decembrie. Cotaţiile au atins vineri nivele record de 1319 dolari uncia pe octombrie 2010 şi 1313,8 dolari pe uncie pe decembrie 2010.

Pe segmentul indicilor, deşi Dow Jones a închis pe minus la NYSE joi, cotaţiile futures ale indicelui au des­chis ziua pe plus la Sibiu şi au evoluat pe acestă direcţie optimistă. Aceasta s-a datorat corelării cu futures-ul din SUA, care indica de asemenea aprecieri, pe fondul creşterii puternice a producţiei în China. Aceas­tă ştire a estompat îngrijorările legate de faptul că creşterea celei de-a doua economii din lume a încetinit, ducând totodată la creşteri ale cotaţiilor acţiunilor pe plan global. De asemenea traderii din SUA aşteptau, la rândul lor, publicarea spre sfârşitul zilei de vineri, a unor informaţii privind producţia internă. Pe acest fond, indicele DJIA se aprecia uşor la Sibiu pe scadenţa decembrie 2010 şi pe martie 2011, amplitudinea câştigurilor temperându-se după deschiderea NYSE. Chiar şi aşa DEDJIA_RON a fost cel mai tranzacţionat contract la Sibiu.

Derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia au evoluat în majoritatea zilei, predominat pe creştere. Aprecierile DESIF5 la Sibiu nu au fost însă foarte puternice, astfel că trecerea pe minus de la final a venit oarecum firesc. Scadenţa decembrie 2010 a continuat să atragă cele mai multe contracte, participanţii tranzacţionând pe un culoar de 234 puncte. De remarcat a fost creşterea numărului poziţiilor futures care, la ora menţionată se situau la aproape 14.500 pe scadenţa decembrie, în avans cu 4,45 % faţă de ultima zi din septembrie. După ora 17:30 cotaţiile DESIF5 pe scadenţele decembrie 2010 şi martie 2011 înregis­trau scăderi, in timp ce pe iunie şi septembrie 2011 se consemnau aprecieri.

Pe piaţa spot s-au remarcat în special titlurile Prodplast Imobiliare tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex. Au fost tranzacţionate 1709 de acţiuni PPLI, cotaţia menţinându-se la 2,5 lei/acţiune. Au mai fost tranzacţionate şi acţiuni SBX, cotaţia acestora crescând spectaculos cu 7,2%, dar pe un volum redus. Creşterea cotaţie Sibex vine la o zi după ce s-a încheiat cu succes tranzacţionarea drepturilor de preferinţă ale bursei sibiene.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb