SIBIU Record pe acţiunile Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 martie 2010

La Bursa din Sibiu, în prima şedinţă a săptămânii, principalul "furnizor" de lichiditate a fost segmentul spot al pieţei care s-a aflat de această dată în lumina reflectoarelor chiar mai mult decât segmentul derivatelor, de obicei principala sursă de lichiditate, prin contractele futures. Aşadar, investitorii au vizat prin tranzacţiile efectuate piaţa acţiunilor, transferând un număr record de acţiuni Sibex. Concret, volumul pe titlurile SBX a ajuns la un total de 425.790, adică circa 2% din capitalul social al Bursei din Sibiu. Tranzacţiile au fost efectuate la preţuri între un minim de 1,74 şi un maxim de 1,80 lei/acţiune, valoarea echivalentă schimburilor situându-se la 752.931 lei. La închidere, acţiunea Sibex a fost cotată la 1,75 lei, în scădere cu 3 bani. De la lansarea titlurilor companiei pe propria piaţă la vedere numărul acţiunilor transferate pe piaţa spot este de 1,66 milioane, adică 7,7 % din capitalul social. Valoarea acestui rulaj este de aproape 3 milioane lei.

Pe segmentul futures, participanţii au realizat tranzacţii pe fondul unei tendinţe pozitive a preţurilor, doar cotaţiile monedei unice europene pentru scadenţele mai îndepărtate suferind scăderi. Participanţii activi în aria derivatelor au încheiat peste 3.500 contracte cu o valoare de 12,85 milioane de lei. În acelaşi timp, s-a menţinut tendinţa de creştere a numărului de poziţii futures care a ajuns la 35.784. Numărul de pieţe pe care s-au realizat tranzacţii a fost de 14, cele mai active provenind de pe segmentul financiar, valutar, respectiv al indicelui DEDJIA. Per ansamblu, DESIF 5 au dominat sesiunea fiind preferate pentru 3784 contracte, prin care au fost rulate 3,74 milioane de acţiuni SIF5.

Pentru contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat în lei, s-au consemnat tranzacţii pe trei scadenţe iar numărul contractelor era, la ora 17,15, de aproximativ 700. Pentru iunie, DEDJIA_RON creşteau cu 36 puncte până la 10.821 puncte.

În zona derivatelor valutare, perechea EURO/RON a intrat din nou în atenţia participanţilor cu tranzacţii pe trei scadenţe, ocupând locul trei în topul de lichiditate cu 157 contracte. Pentru iunie s-a consemnat o creştere uşoară de 0,13 bani până la 4,0783 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb