SIBIU Scăderi pentru cotaţiile futures ale DESIF5 şi Dow Jones

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2011

La Bursa din Sibiu, a doua sesiune a săptămânii a fost una sub semnul prudenţei, investitorii aşteptând redeschiderea bursei de pe Wall-Street, după pauza de luni, datorată zilei naţionale a SUA. Apoi, după ora 16.30 speculaţiile s-au intensificat, iar numărul contractelor a crescut, astfel că, la ora 17.30, se observau 4300 contracte cu o valoare de 28 milioane lei. Participanţii au preferat să exploateze mişcările de preţ ale derivatelor pe acţiunile SIF5, pe indicele Dow Jones, respectiv pe aur şi euro/dolar.

După variaţiile pozitive ample de luni, cotaţiile futures ale acţiunii SIF5 au evoluat pe scădere pentru trei din cele patru scadenţe tranzacţionate, în pofida faptului că, pe piaţa suport, acţiunea SIF5 a continuat să crească. Această decorelare se justifică prin faptul că aprecierile de luni înregistrate la Sibex au fost mult peste cea a cotaţiei spot, astfel că am asistat la o "reechilibrare" a cotaţiilor. La ora 17.30 numărul contractelor DESIF5 era de 1670, reprezentând 1,67 milioane de acţiuni transferate între vânzători şi cumpărători, majoritatea pe scadenţa septembrie. În ceea ce priveşte preţul DESIF5 septembrie, cotaţia scădea cu 1,11% în vreme ce pentru decembrie se înregistra o depreciere de 1,42%. Pentru martie 2012, estimările indicau o scădere de 0,22% a cotaţiei DESIF5.

Redeschiderea NYSE după o zi de vacanţă a readus interesul pentru derivatul pe Dow Jones, lichiditatea acestui produs, tranzacţionat la Sibex în lei, crescând semnificativ după ora 16.30 (deschiderea din SUA, - ora României). Derivatele pe Dow Jones au avut o evoluţie predominant descendentă, cu excepţia unui interval de o oră şi jumătate în jurul prânzului (12.40 -14,15), când preţul de pe scadenţa scurtă s-a aflat pe plus. La ora 17:30, volumul DEDJIA_RON se situa la circa 1500 de contracte. Majoritatea contractelor futures încheiate pe Dow Jones s-au îndreptat către scadenţa septembrie, pentru care preţul scădea, la momentul menţionat, cu 30 puncte, fiind vizibilă o accentuare a scăderilor, după ce în primă fază după deschiderea NYSE cotaţia dăduse semne de revenire până în jurul orei 17.00, în ton cu mişcările de pe piaţa spot americană. Pentru decembrie, cotaţia DEDJIA_RON creştea uşor cu 2 puncte, iar pentru martie 2012 scădea cu 6 puncte, pe volume mici. În SUA, investitorii aşteptau ca guvernul să raporteze o creştere a ordinelor de producţie pentru mărfuri. Cu toate acestea, raportul publicat a indicat o uşoară scădere. Pe piaţa spot americană, cotaţiile acţiunilor se depreciau după înregistrarea celei mai bune săptămâni din ultimii doi ani.

Pe piaţa valutelor, euro s-a depreciat în raport cu dolarul, cotaţia pentru scadenţa septembrie indicând o monedă unică în coborâre cu 0,19%. O lichidate foarte bună s-a înregistrat şi pe contractul futures pe aur, cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. Diferenţa foarte mică dintre cotaţiile de la vânzare şi cumpărare a atras speculatorii, care au rulat 536 contracte, mizând pe creşterea cu 12,9 dolari a unciei de aur pe scadenţa august.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb