SIBIU Speculatorii au mizat pe un dolar mai puternic cu peste 1% faţă de euro

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 septembrie 2011

La Sibiu Stock Exchange, luna septembrie a debutat cu o lichiditate bună, înregistrată pe fondul evoluţiei preponderent pe scădere a cotaţiilor derivatelor. Până la ora 17,15 investitorii au tranzacţionat circa 3800 de contracte cu o valoare aferentă de 34,5 milioane lei. Participanţii au preferat să speculeze pe derivatele pe produse internaţionale cum sunt Dow Jones, aurul şi perechea euro/dolar, miza fiind pusă pe o monedă americană în creştere. Un ritm bun al tranzacţiilor s-a consemnat şi pe derivatele pe SIF Oltenia.

La ora 17,15, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate era de 1757 reprezentând peste 46% din rulajul total. Tranzacţiile cu Dow Jones s-au deschis pe plus după ce indicele american a închis în urcare şedinţa de miercuri de la NYSE.

Un început bun de lună a avut derivatul pe perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei, cu 827 contracte realizate până la ora 17.15. La un spread de doar 2 pips între cele mai bune cotaţii oferite pe piaţă la vânzare şi cumpărare, speculatorii s-au grăbit să exploateze tendinţa de scădere a monedei europene faţă de dolarul american. Şi pe plan extern raportul dintre principalele valute a dat câştig de cauză dolarului, în condiţiile în care economia Europei "se răceşte" iar guvernele din zona euro au tăiat cheltuielile pentru a reduce deficitele bugetare pe fondul crizei din regiune. La ora 17.15 moneda unică se deprecia cu 1,12% faţă de dolar pe scadenţa septembrie şi cu 0,67% pe decembrie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb