SIBIU Speculatorii DESIF5 îşi mută treptat interesul pe scadenţa iunie

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 martie 2011

La Sibex, şedinţa de debut a săptămânii a adus tranzacţii atât în piaţa derivatelor cât şi în cea a acţiunilor. În sectorul futures numărul contractelor încheiate până la ora 17.15 era de 4500, valoarea acestora situân-du-se la 23 milioane lei. Săptămâna în curs este ultima în care investitorii mai pot specula cotaţiile derivatelor pe scadenţa martie, aceasta urmând să se încheie vineri.

Pentru DESIF5, sesiunea a ilus-trat faptul că participanţii la piaţă se orientează din ce în ce mai mult către scadenţa iunie, pe măsură ce scadenţa martie se apropie de final. La ora 17.15 se puteau observa 1373 contracte pe scadenţa martie şi 1410 pe scadenţa iunie. De asemenea, tot pe scadenţa iunie, s-a detectat creşterea numărului de poziţii deschise pe DESIF5, ca urmare a strategiilor de roll-over, numărul acestora urcând cu circa 1300 faţă de nivelul anterior. În ceea ce priveşte evoluţia preţului, deşi ziua a început cu scăderi, ca efect ale influenţelor externe, pe fondul deprecierii masive a cotaţie Nikkei 225 în Japonia, ulterior preţurile au revenit, în jurul orei 11.00, pe plus, şi au rămas pe această direcţie, corelându-se cu piaţa suport. Astfel la ora 17.15, cotaţia DESIF5 martie câştiga 0,22% iar cotaţia DESIF5 iunie 0,64%. Pentru septembrie şi decembrie se înregistrau aprecieri de 2,11 şi 0,51%, pe un volum mult mai mic.

În zona derivatelor pe indicele Dow Jones, activitatea a fost bună, concretizându-se în realizarea a peste 1500 contracte DEDJIA_RON, conform datelor de la ora 17.15. Cotaţiile futures ale Dow Jones de la Sibiu au fluctuat, testând atât teritoriul pozitiv cât şi cel negativ. Participanţii au stat cu ochii pe pieţele externe, bursele europene scăzând, în vreme ce indicele DJIA scădea la rândul său la deschiderea NYSE, investitorii reacţionând astfel după evaluarea pagubelor produse de cutremur şi tsunami în Japonia. Pe piaţa sibiană la ora 17.15 indicele DJIA scădea cu 62 puncte pe scadenţa martie în timp ce pe scadenţa iunie se deprecia cu 20 puncte. Tot cu 20 de puncte scădea şi cotaţia DEDJIA pe scadenţa septembrie în timp ce pe scadenţa decembrie preţul era cu 5 puncte mai scăzut decât cel înregistrat la închiderea şedinţei precedente.

Pe piaţa valutară, prima şedinţă a săptămânii a readus leul pe creşteri. Şi pe piaţa de la Sibiu, leul s-a apreciat faţă de euro pe 3 dintre cele 4 scadenţe dis-ponibile. Dacă pentru primele 2 scadenţe o parte a aprecierii era deja inclusă în preţ, pentru scadenţa septembrie amploarea scăderii a fost apropiată de cea de pe piaţa interbancară, situându-se la 1,90 bani. Pentru martie, investitorii din piaţă au stabilit la ora 17.15 un preţ de cotare de 4,1799, scăderea cotaţiei fiind de 0,69 bani. Şi pentru iunie amploarea scăderii a fost mai redusă, ajungând la o valoare de 0,50 bani, preţul stabilit de piaţa la aceeaşi oră fiind de 4,2000 lei/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb