În penultima şedinţă a săptămânii, s-a remarcat din nou segmentul spot, intensitatea schimburilor cu acţiunile Sibex concretizându-se în cel mai bun volum de transfer pe aceste titluri de la începutul anului. Participanţii au tranzacţionat 1.384.130 acţiuni SBX reprezentând 4,14% din capitalul social al Sibex. Tranzacţiile au fost realizate la preţuri între 1,52 şi 1,7 lei/acţiune, cotaţia închizând la 1,65 lei, în scădere cu 2 bani. Valoarea tranzacţiilor a fost de 2,29 milioane lei. "Este pentru a doua oară în aceas-tă săptămână când acţiunile Sibex atrag un volum semnificativ, inves-titorii arătându-se din ce în ce mai interesaţi de titlurile bursei sibiene ca afect al planurilor ambiţioase ale companiei de a ajunge la o valoare de minim 50 de milioane de euro în următorii 5 ani", crede un broker.
Pe segmentul derivatelor, după creşterile de miercuri, cotaţiile au revenit pe scădere, influenţate direct de evoluţia de pe bursele europene. Odată cu apariţia acestora s-a înregistrat şi o uşoară creştere a intensităţii la tranzacţionare. Astfel, la ora 17.30 se observau peste 3000 de contracte, o valoare de 15,2 milioane lei.
Segmentul financiar a atras cea mai mare cotă de lichiditate, DESIF5 fiind lider în topul instrumentelor tranzacţionate cu 1900 de contracte realizate până la ora 17.30. S-au consemnat tranzacţii pe toate cele patru scadenţe disponibile, termenul scurt (iunie) fiind preferat de investitori. Pentru aceasta, până înspre ora prânzului, cotaţiile au evoluat nehotărât, observându-se mai multe schimbări de direcţia plus/minus. Apoi, după ora 12,00 direcţie descendentă s-a impus, corecţiile adâncindu-se în partea a doua a zilei. În raport cu cea mai îndepărtată scadenţă, anume martie 2012 se observa o scădere de 1,93%.
Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat pentru aproape 1000 de contracte realizate până la ora 17,30. Cotaţiile futures de la Sibex ale celui mai urmărit indice de pe mapamond scădeau pentru toate scadenţele tranzacţionate, în ton cu evoluţia de pe piaţa din SUA. Unul dintre principalele motive ale direcţiei negative a Dow Jones de la deschiderea NYSE a fost raportarea creşterii numărului cererilor de ajutor de şomaj din SUA peste nivelul aşteptat/estimat de specialişti, care mizau pe o scădere. Departamentul Muncii a raportat un număr de 412.000 de persoane care au aplicat pentru ajutor de şomaj săptămâna precedentă, nivelul prognozat fiind de 379.000 iar cel anterior de 385.000. În aceste condiţii, la ora menţionată, indicele DJIA se deprecia cu 45 puncte pe scadenţa iunie în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia indicelui afişa un minus de 101 puncte faţă de preţul de închidere al şedinţei precedente. Investitorii tranzacţionau indicele şi pe scadenţa decembrie 2011 cotaţia pe acestea indicând o scădere de 101 puncte.
Pe segmentul derivatelor valutare, leul s-a întărit faţă de euro, aceeaşi direcţie fiind ilustrată şi de oficialul anunţat de BNR care a publicat un curs de 4,1021 lei/euro, în scădere cu 1,19 bani. La Sibex, cotaţiile euro au avut o depreciere mai moderată, observându-se scăderi de doar 0,04 şi 0,15 pentru iunie şi septembrie şi uşor mai accentuat de 0,24% pentru decembrie.
Au mai fost tranzacţionate şi derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, cotaţia pe iunie pierzând 0,95%, pe un volum de 62 contracte.
În aria derivatelor pe aur, preţul unciei a continuat să crească observându-se aprecieri de 7,6 dolari pe scadenţa aprilie, în timp ce pe scadenţa iunie cotaţia metalului preţios indica un plus de 2,2 dolari faţă de preţul de la închiderea de miercuri.
S-au mai remarcat şi tranzacţiile de pe segmentul opţiunilor binare unde au fost realizate 15 contracte EUR/RON_CW.