SIBIU Tranzacţii în premieră cu derivatele Fondul Proprietatea pe scadenţa iunie 2011

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 februarie 2011

Februarie a debutat cu creşteri pe majoritatea produselor, tendinţa venind pe fondul influenţei pieţelor internaţionale. Lichiditatea a fost una de nivel mediu, până la ora 17.30 fiind încheiate 3600 contracte cu o valoare de 22 milioane de lei.

Pentru derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea, prima şedinţă a celei de-a doua luni din an a adus tranzacţionarea în premieră a respectivului simbol pe scadenţa iunie 2011. Astfel, după doar patru şedinţe de la lansarea DEFPR, investitorii şi-au extins orizontul de interes pe scadenţa la şase luni, pe care au fost încheiate 26 contracte fiind deschise 52 poziţii. Cotaţia DEFPR pentru iunie era evaluată, la ora 17.30, la 0,6305 lei/acţiune. Cele mai multe contracte DEFPR s-au încheiat însă tot pe scadenţa scurtă (martie), până la ora menţionată numărul lor fiind de 219. Pe acest termen, investitorii estimau o creştere de 2,28% pentru cotaţia acţiunii FP, care se situa la 0,6270 lei. Pe fondul evoluţiei pozitive, s-a observat şi creşterea numărului de poziţii deschide peste pragul de 2000.

Pe segmentul financiar, cotaţiile derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia au revenit pe creştere în raport cu toate scadenţele tranzacţionate, în condiţiile în care acţiunile de pe pieţele externe au evoluat pe plus iar creşterea preţului petrolului s-a mai temperat faţă de nivelul atins în dimineaţa zilei de marţi. Deşi posibilitatea continuării violenţelor pe străzile din Cairo persistă, investitorii de pe pieţele financiare ale lumii au acordat o atenţie sporită ştirilor despre perspectivele de dezvoltare din alte zone, astfel încât cotaţiile de pe bursele de pe mapamond au crescut. Pe acest fond de optimism resimţit şi în Europa, odată cu ştirile despre creşterea productivităţii în economie, şi preţurile futures de la Sibex ale DESIF5 au acumulat creşteri. Contextul a fost unul favorabil şi deschiderilor de noi poziţii futures DESIF5, pe scadenţa martie, numărul acestora crescând la circa 19.000. În raport cu termenul menţionat, preţul de cotare creştea la ora 17.30 cu 3,04 %. Pentru iunie creşterea DESIF5 era de 2,13 % în timp ce pentru decembrie era de 1,33%. Numărul contractelor DESIF5 încheiate până la ora menţionată era de aproape 1700.

Pe segmentul indicilor, derivatele Dow Jones au crescut puternic pe ambele scadenţe tranzacţionate. Fluxul de ştiri pozitive privind economia europeană a îndepărtat îngrijorările investitorilor de peste ocean, referitoare la situaţia din Orientul Mijlociu. În acest context, preţul futures al indicelui DJIA din SUA a crescut consistent, apropiindu-se iar de valoarea de 12.000 de puncte. La Sibex, pe scadenţa martie anul curent, cea mai căutată de investitori, conform numărului de aproape 1500 contracte, cotaţia DEDJIA_RON urca la ora 17.30 cu 138 puncte. O creştere de 131 de puncte, se înregistra pe scadenta iunie 2011, dar pe o lichiditate redusă. Potenţialul de creştere era ilustrat şi de aprecierea puternică a DJIA la deschiderea NYSE.

Pe segmentul derivate pe mărfuri, contractul SIBGOLD_RON cu scadenţa în această lună beneficia de o creştere de 3 dolari a preţului de cotare a unciei. Pentru aprilie, se înregistra, de asemenea, o creştere uşoară de 1,6 USD. "O parte din investitori sunt de părere că situaţia de incertitudine maximă din Orientul Mijlociu va duce la o creştere a preţurilor mărfurilor şi la un refugiu spre aur, cu atât mai mult cu cât, după o ajustare puternică a preţului metalului preţios în luna ianuarie de 90 de dolari pentru scadenţa februarie 2011, luna în curs se anunţă interesantă din punctul de vedere al evoluţiei cotaţiei metalului galben", a declarat un broker sibian.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb