SIBIU Variaţiile ample au încurajat speculaţiile

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 mai 2010

La Bursa din Sibiu, luna mai a debutat cu o lichiditate în creştere pe fondul evoluţiei volatile a DESIF5, revenirea lor fiind din plin gustată de participanţi. În acelaşi timp, intensitatea a fost amplificată şi de evoluţia derivatelor pe Dow Jones, care s-au corelat puternic cu direcţia de vineri 30.04 de la bursa americană. În acest cadru, până la ora 17:15, la care se închid toate simbolurile cu excepţia DEDJIA_RON, care se tranzacţionează până la ora 19,00, au fost încheiate 5328 contracte cu o valoare de 20 milioane de lei.

Pe fondul entuziasmului apărut ca urmare a deciziei AGA a SIF5 de a acorda un dividend record de 0,16 lei/acţiune, reacţia pieţei nu s-a lăsat aşteptată şi debutul şedinţei a fost unul puternic pe plus pentru cotaţiile DESIF5, după cum au indicat maximele zilei atinse în primele minute. Apoi, entuziasmul s-a mai temperat şi, odată cu acesta şi cotaţiile, fără însă a intra pe minus. Astfel, dacă la debut cumpărătorii îşi rotunjeau profiturile, după atingerea maximelor doar cei care au marcat profiturile şi au intrat short au continuat să beneficieze de evoluţia pieţei, în scenă intrând rapid vânzătorii. La închidere, DESIF 5 iunie, lider la capitolul lichiditate cu schimburi echivalente cu 3,89 milioane de acţiuni, valorau 1,8685 lei/titlu, în urcare cu 1,05 bani. Şi pentru septembrie cotaţia DESIF5 a urcat, dar cu 2,87 bani, ajungând la 1,9388 lei.

Tot vânzătorii au fost în prim plan până la ora 17:15 şi pe derivatul pe Dow Jones, denominat în lei. Acesta a atras, până la momentul menţionat aproape 1200 contracte, pe fondul unei evoluţii "roşii". Dar riscul nu este risc până nu este identificat, spun americanii, iar afirmaţia se potriveşte ca o mănuşă pieţelor futures. Dovadă evoluţia recentă a cotaţiilor futures ale Dow Jones la Sibiu, unde riscul apariţiei unor corecţii a apărut încă de la închiderea şedinţei de vineri de pe Wall-Street, iar cei care l-au intuit rapid, şi-au marcat profiturile pe cumpărare şi au adoptat strategiile de vânzare, care au fost cartea câştigătoare a zilei, cu randamente de 20-30%. Apoi, după deschiderea pozitivă a bursei americane, şi corecţiile DEDJIA s-au temperat.

Raportat la evoluţia euro, s-a observat ieftinirea monedei unice atât pe termen scurt cât şi lung, conform cotaţiilor de 4,13 lei pentru iunie şi 4,1578 lei pentru decembrie, conturate după scăderi de 0,51 şi 1,67 bani.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb