SIBIU Vînzătorii domină piaţa

Radu Bâlbaie
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2005

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

Şedinţa de tranzacţionare de miercuri a consemnat la Bursa din Sibiu înscrierea cotaţiilor pe un trend descendent generalizat. Evoluţia preţurilor a favorizat în special investitorii care au mizat pe deprecierea valorii contractelor, indiferent dacă au încheiat tranzacţii pentru scadenţa curentă sau pentru sfîrşitul lunii septembrie. Din acest punct de vedere, de departe cel mai mult de cîştigat au avut vînzătorii derivatelor BRD. Raportat la marja depusă pentru iniţierea contractelor, într-o singură şedinţă aceştia au înregistrat profituri de 18-23%.

Un alt punct de interes l-au reprezentat derivatele SIF-urilor, acestea înregistrînd şi cea mai bună lichiditate. Titlurile SIF2 au fost cotate la 1,0575 (-0,0125) lei pentru sfîrşitul lunii iunie, în timp ce pentru 30 septembrie, ultima tranzacţie a zilei a fost încheiată la 1,17 lei/acţiune. O evoluţie asemănătoare au avut şi acţiunile SIF5, cu o menţiune specială pentru contractele scadente în septembrie, tranzacţionate în premieră, la preţuri cuprinse între 1,32-1,34 lei/acţiune. De altfel, numărul tot mai mare de poziţii noi deschise pentru scadenţa îndepărtată constituie un semnal clar al prezenţei hedgerilor în piaţă, în încercarea de protejare a valorii portofoliilor pe orizonturi mai largi de timp.

Sfîrşitul sesiunii a adus şi o stare de agitaţie pe piaţa derivatelor valutare. Dacă în ultimele cinci şedinţe, paritatea euro/dolar a rămas practic neschimbată, gravitînd în jurul valorii de 1,9 dolari/ euro, datele încurajatoare referitoare la balanţa comercială a Statelor Unite au împins cotaţiile pînă la un minim de 1,2831. Această tendinţă a fost de altfel confirmată şi de tranzacţiile cu opţiuni de tip put pentru scadenţa iunie, cu preţ de exercitare 1,3 dolari/euro, încheiate contra unor prime de 15 lei/contract.

Pentru sfîrşitul primului semestru un euro a fost cotat la 3,6140 lei, iar un dolar valorează 2,83 lei.

Numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi options a ajuns la 26662.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb