SIBIU Volum record de contracte în ultima zi a lunii februarie

CRISTINA PĂDURE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 martie 2011

La Sibex, ultima şedinţă din februarie a atras atenţia prin variaţiile importante ale cotaţiilor şi prin intensitatea ridicată cu care participanţii au tranzacţionat. Ca urmare, volumul de transfer a atins cel mai bun nivel de la începutul acestui an, ajungând la un total record de 11.250 contracte încheiate până la ora 17.00, mai exact cu două ore înaintea închiderii. Valoarea tranzacţiilor se situa, la aceeaşi oră, la 28,5 milioane lei. Per total, în cea de-a doua lună din an, volumul înregistrat pe segmentul derivatelor administrat de Bursa din Sibiu a s-a situat la peste 82.019 de contracte cu o valoare de 374,89 milioane lei.

Derivatul pe acţiunile SIF5 a continuat să fie, şi în ultima zi a lunii, cel mai lichid produs cu peste 9.200 contracte realizate până la ora 17.00. Vânzătorii şi cumpărătorii au rulat astfel, în echivalent, 9,2 milioa-ne de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia. "Interesul pentru aceste derivate a venit în contextul creşterilor importante ale cotaţiilor SIF-urilor în piaţa suport, survenite ca urmare a anunţului făcut de conducerea SIF2 care a propus acţionarilor dis-tribuirea unui dividend de 0,09 lei/acţiune pentru 2010, în creştere cu trei bani faţă de 2009. Probabil şi acţionarii respectiv speculatorii SIF5 aşteaptă rezultate la fel de bune, de aici apărând creşterea interesului participanţilor", a explicat un broker. Preţul de cotare al DESIF5 pe scadenţa martie a avut o evoluţie predominant pe plus astfel că, la ora menţionată, cotaţia DESIF5 martie se aprecia cu 3,33%. Pe scadenţa iunie, DESIF5 se apreciau cu 4,16%. Tot pe creştere se aflau şi cotaţiile pentru scadenţele septembrie şi decembrie care urcau cu câte 3,13% şi 1,45%. Derivatele SIF Oltenia au fost cel mai lichide la Sibex în luna ianuarie cu circa 50.000 contracte.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, şedinţa a fost una foarte bună din perspectiva volumului indicând interesul constant al participanţilor, numărul contractelor fiind la ora 17.00 de 714. Evoluţia preţului DEFPR pe scadenţa martie a fost una mixtă. La ora menţionată, DEFPR martie 2011 se deprecia usor cu 0,15%. Pentru scadenţa iunie numărul contractelor a fost mai ridicat decât pe martie, cifrându-se la 396, semn că în piaţă sunt prezenţi şi investitorii interesaţi de strategii de protecţie nu doar de speculaţie. DEFPR iunie se deprecia la ora 17.00 cu 0,02%. Per total, în februarie, derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea a atras circa 5800 contracte, ocupând locul trei in topul lichiditatii.

O evoluţie atractivă pentru speculatorii de la Sibex a avut şi contractul futures pe Dow Jones. Evoluţia cotaţiilor a fost una pozitivă, înregis-trată în contextul în care şi în SUA preţul futures al DJ a avut o tendinţă de apreciere destul de puternică, semnalând o deschidere pe plus la NYSE, după ce săptămâna precedentă Dow Jones a avut cea mai slabă evoluţie din noiembrie 2010. La ora 17.00 cotaţia DEDJIA_RON martie creştea la Sibex cu 110 punc-te. Pentru iunie şi septembrie 2011 se înregistrau creşteri de 95, respectiv 125 de puncte. Numărul contractelor DEDJIA_RON era la aceeaşi oră de 1.140. În topul lunii DEDJIA a ocupat locul secund cu aproximativ 22.700 contracte.

Pe piaţa spot, debutul săptămânii a ilustrat un interes bun pentru titlurile Sibex. Participanţii au tranzacţionat 101.520 acţiuni SBX, cotaţia crescând până la 1,44 lei/ acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb