SIBIU Volum record în septembrie pe contractul futures Dow Jones, la Bursa din Sibiu

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 octombrie 2010

Cea de-a noua lună din anul curent s-a încheiat cu un volum total de circa 123.000 contracte încheiate, valoarea acestora fiind de peste 644 milioane lei, cu aproximativ 92% peste valoarea din piaţa BVB. Astfel, pentru a treia lună la rând, valoarea echivalentă tranzacţiilor cu derivate la Sibex o depăşeşte pe cea cu acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte produsele preferate de participanţi, derivatele pe acţiunile SIF Oltenia (DESIF5) au dominat şi luna septembrie cu aproximativ 60.000 de contracte. Pe locul secund s-au clasat derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON), cu circa 46.000 contracte. Evoluţia acestora a fost una spectaculoasă, numărul contractelor fiind cu 76 % mai mare comparativ cu luna august. De alt­fel, volumul de pe DEDJIA_RON a atins un nivel record, fiind cel mai bun de la lansarea acestui instrument. Un rol determinant în atingerea acestor rezultate l-a avut market-makerul activ pe acest simbol. Atractivitatea pentru derivatul pe Dow Jones în lei denotă încrederea participanţilor într-un instrument care nu poate fi supus unor suspiciuni de manipulare, datorită corelării sale cu piaţa bursieră din SUA. Din punct de vederea valoric, tranzacţiile cu DEDJIA_RON s-au situat la un total în jurul a 480 milioane lei, adică 75 % din totalul valoric de pe piaţa sibiană. Pe locul trei în top s-au clasat derivatele pe cursul valutar euro/leu cu 4600 contracte. S-a mai remarcat şi derivatul în lei pe aur, având simbolul SIBGOLD_RON, cu aproape 2300 contracte, încheiate în condiţiile unei evoluţii spectaculoase pe plus a preţului aurului pe pieţele externe. Ca şi derivatul pe Dow Jones, şi SIBGOLD beneficiază de prezenţa unui market-maker.

Pe piaţa spot, septembrie s-a remarcat printr-un volum în creştere pentru acţiunile Sibex, fiind transferate aproape 1,6 milioane de titluri ale bursei sibiene, volum dublu faţă de media pe primele opt luni din an. De asemenea, tot în septembrie, participanţii de pe piaţa la vedere au avut la dispoziţie drepturile de preferinţă Sibex, care au putut fi tranzacţionate până în 30.09. Volumul acestora s-a cifrat la 3,79 milioane drepturi. Pe ATS-ul Sibex, septembrie a adus lansarea titlurilor Prodplast Imobiliare, volumul rezultat în urma tranzacţiilor cu acestea fiind de 6797 acţiuni.

În ceea de priveşte ultima şedinţă a lunii, aceasta s-a remarcat prin două părţi distincte de evoluţie. În prima parte a sesiunii, cele mai lichide derivate (DESIF5 şi Dow Jones) au evoluat pe scădere, direcţie care s-a menţinut până la ora 15:00. Apoi, pe fondul apariţiei unor ştiri pozitive pe piaţa americană, unde numărul cererilor de ajutor de şomaj a scăzut mai mult decât era preconizat, cotaţiile au trecut rapid pe plus, readucând cumpărăturii în prim plan. În ceea ce priveşte volumul de trans­fer, acesta a fost unul redus situân­du-se, cu o oră şi jumătate înainte de închidere, la 3300 contracte, cu o valoare de17,5 milioane lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb