SIF Moldova (SIF2) a primit de la Erste Bank (EBS) un pachet de aproape 1% din acţiunile băncii austriece, în schimbul a 4,74% din titlurile BCR, fiind astfel a doua societate de investiţii financiare care a ieşit în acest an din acţionariatul celei mai mari bănci din România, după SIF Transilvania.
Astfel, SIF a intrat joi în posesia unui număr de 4,02 milioane de acţiuni Erste, potrivit unui anunţ al societăţii transmis Bursei.
Surse din conducerea SIF Moldova au declarat luni pentru Mediafax că firma a reuşit să găsească o portiţă de ieşire din acţionariat chiar din acest an, dar într-un mod prin care să nu încalce legislaţia.
Potrivit legislaţiei pieţei de capital, Consiliul de Administraţie are nevoie de aprobarea AGA pentru orice tranzacţie a cărei valoare depăşeşte pe durata unui exerciţiu financiar 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele. Aprobarea trebuie acordată în adunarea generală extraordinară de acţionarii SIF-urilor, însă de mai mulţi ani nu se îndeplineşte cvorumul necesar în astfel de întâlniri, mai puţin în cazul SIF Transilvania, unde cerinţele de cvorum sunt mai permisive.
Întrucât pachetele de acţiuni deţinute la BCR depăşeau această valoare în cazul celor cinci SIF-uri, Erste şi şefii societăţilor de investiţii financiare au convenit să realizeze în mai multe etape tranzacţia prin care banca austriacă preia titlurile BCR.
SIF Transilvania a primit acordul acţionarilor la finalul lunii octombrie, în condiţiile în care cvorumul minim de 50% plus unu a fost eliminat din actul constitutiv în urmă cu câţiva ani.
La începutul săptămânii trecute, SIF Moldova a anunţat că a încasat de la Erste 123,6 milioane lei pentru un pachet de 1,26% din acţiunile deţinute la BCR. Astfel că prin cedarea diferenţei de 4,74% din titlurile băncii din România, SIF a ieşit din acţionariat. În urma transferului încheiat cu SIF Moldova, Erste Group va ajunge să controleze aproape 87% din acţiunile BCR.
Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Ulterior, SIF Moldova a acceptat propunerea Erste.