SIF OLTENIA, DESPRE ADUNAREA DE MÂINE: "Numărul acţionarilor ce pot participa fizic la AGOA este limitat la 24 locuri"

A.I.
Piaţa de Capital / 27 aprilie 2020

"Numărul acţionarilor ce pot participa fizic la AGOA este limitat la 24 locuri"

Actualizare

SIF1 a sesizat ASF pentru sancţionarea administratorilor0 SIF Oltenia

SIF Banat-Crişana acuză practici neloiale, abuzive şi frauduloase în legătură cu organizarea adunării acţionarilor de mâine

SIF Banat-Crişana (SIF1) a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru sancţionarea practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase ale administratorilor SIF Oltenia (SIF5) în legătură cu organizarea adunării generale a acţionarilor de mâine, se arată într-un raport al SIF1 postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Banat-Crişana se referă la două rapoarte publicate de SIF Oltenia în 24 şi 26 aprilie, prin care susţine că, invocând o serie de articole de lege,se impun condiţii nelegale de participare la şedinţă pentru acţionarii SIF5.

SIF1 reclamă, printre altele, împiedicarea accesului la adunare a acţionarilor care au votat prin corespondenţă, dar care doresc să participe personal la şedinţă şi să voteze, aplicarea unui tratament inegal deţinătorilor de acţiuni prin împiedicarea accesului la adunare al unora dintre acţionari, descurajarea acţionarilor de a participa la AGA prin anunţarea limitării numărului de participanţi, cu scopul de a impune în adunare doar voinţa unor acţionari favorizaţi sau îngrădirea dreptului acţionarilor de a dezbate probleme aflate pe ordinea de zi prin limitarea la două minute a timpului de dezbatere a problemelor şi la 30 de minute a duratei totale de desfăşurare a adunării.

SIF Banat-Crişana punctează că acestea sunt săvârşite cu intenţia directă de a bloca votul acţionarilor asupra problemelor aflate pe ordinea de zi şi a atragerii răspunderii administratorilor SIF Oltenia, ce fusese anterior anunţată public de SIF Banat-Crişana.

Potrivit SIF1, actele abuzive anunţate de SIF Oltenia sunt săvârşite cu pretextul prevenirii răspândirii Covid-19, deşi nicio normă în vigoare nu permite limitarea în vreun mod a drepturilor acţionarilor de a participa la adunare şi de a-şi exprima votul.

Prin măsura de a bloca accesul în adunare al acţionarilor care au votat prin corespondenţă, ne sunt îngrădite flagrant drepturile, deoarece SIF Banat-Crişana a votat prin corespondenţă, dar ulterior a anunţat că se va prezenta la adunare, şi va pune în discuţie atragerea răspunderii administratorilor SIF Oltenia, mai arată SIF1.

Astfel, SIF1 solicită ASF să asigure protecţia investitorilor împotriva practicilor neloiale,abuzive şi frauduloase şi să dispună prompt o serie de măsuri către SIF Oltenia pentru a preveni încălcarea drepturilor investitorilor cu ocazia desfăşurării adunării, între care asigurarea accesului tuturor acţionarilor ce se prezintă la sediul societăţii pentru a participa la adunare, luarea de către administratorii SIF Oltenia a măsurilor organizatorice necesare pentru utilizarea întregului spaţiu disponibil al societăţii pentru ţinerea AGA sau sancţionarea promptă a administratorilor care au decis şi săvârşit practicile abuzive contra investitorilor.

---

Numărul acţionarilor care pot participa fizic la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) SIF Oltenia de mâine este limitat la 24 de locuri, în funcţie de capacitatea sălii de şedinţă de la sediul societăţii şi a măsurilor de distanţare prevăzute de art. 7 din Ordonanţa Militară nr. 3, a informat societatea din Craiova printr-un raport remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"În ciuda recomandărilor autorităţilor şi ale conducerii societăţii de a evita deplasarea în scopul participării fizice la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor şi ale îndemnului de a-şi exercită votul şi a transmite întrebări prin mijloace electronice cu privire la punctele de pe ordinea de zi, există acţionari care doresc să participe personal la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor convocată pentru dată de 28/29 aprilie 2020", se arată în comunicatul SIF5.

La finele săptămânii trecute, Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), a atras atenţia că limitarea accesului acţionarilor la lucrările adunării generale reprezintă o îngrădire a exercitării drepturilor acestora, ce este sancţionată de reglementările în vigoare, inclusiv de cele ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Astfel, conducerea SIF1 a solicitat conducerii SIF Oltenia sădispună măsurile organizatorice necesare pentru utilizarea întregului spaţiu disponibil al societăţii, în vederea ţinerii adunării generale a acţionarilor, cel puţin în limita numărului de participanţi anunţat anterior printr-un de societate, în care era specificat un total de 62 de participanţi.

Pentru adunarea de mâine, SIF Oltenia a anunţat că accesul acţionarilor va fi permis în sediul societăţii doar pentru persoanele care poartă echipament de protecţie (mască şi mănuşi) şi numai pe baza completării Declaraţiei anexate (aşa cum a fost precizat şi în Convocatorul AGOA, precum şi în Procedura de vot).

SIF Oltenia mai menţionează:

"La intrarea în clădire va fi evaluată temperatura acţionarilor prezenţi (fără să fie consemnată în niciun document public) şi, dacă aceasta nu se încadrează în parametri normali, accesul în incintă nu va fi permis.

Având în vedere restricţiile existente, accesul în sediul societăţii va fi permis doar acţionarilor care nu şi-au exercitat votul prin corespondenţă sau mijloace electronice până la termenul prevăzut în convocator.

Se admite participarea fizică la lucrările AGOA doar a unui singur reprezentant al acţionarului, în condiţiile punctului anterior menţionat.

Acţionarii vor putea participa la Adunare respectând indicaţiile stricte de acces la Sala de şedinţă care vor fi marcate cu semne vizibile.

Acţionarii au la dispoziţie două minute să pună întrebări referitoare la punctele de pe ordinea de zi şi, în limita complexităţii acestora, vor primi răspunsul în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor sau pe site-ul societăţii.

Întrucât materialele aferente ordinii de zi au fost puse la dispoziţia acţionarilor cu cel puţin 30 de zile anterioare convocării şi nu s-a primit nicio întrebare, după răspunsurile date la întrebarile primite în sală se va trece la exercitarea şi centralizarea voturilor pe fiecare punct de pe ordinea de zi şi se vor anunţa hotărârile.

Având în vedere că desfăşurarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor se realizează într-un spaţiu închis şi perioada de contaminare cu virusul SARS Co-V2 creşte exponenţial cu durata expunerii, timpul alocat pentru desfăşurarea AGOA nu va depăşi 30 de minute".

Pentru adunarea acţionarilor de mâine, SIF Oltenia a primit două solicitări de completare a ordinii zi, venite din partea a trei fonduri de investiţii administrate de Certinvest, şi a perechii SIF1 & SIF4, în ambele cerându-se revocarea administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian, justificările solicitărilor celor două grupuri fiind diferite.

Consiliul SIF-ul nu a aprobat în două rânduri cererile venite din partea grupurilor de acţionari, în şedinţa board-ului din 14 aprilie cei patru administratori cărora li s-a cerut revocarea abţinându-se de la deliberări, astfel încât nu s-a întrunit majoritatea prevăzută de lege şi de reglementările interne ale societăţii, chiar dacă pe parcus a intervenit şi ASF care a solicitat ca board-ul SIF5 să completeze ordinea de zi a AGOA cu cererile SIF1&4 şi Certinvest.

Mâine, acţionarii vor avea pe ordinea de zi propunerea repartizării, din profitul anului trecut, a unui dividend unitar de 0,1 lei, echivalentul unui randament brut de 4,7% raportat la preţul mediu de tranzacţionare al titlurilor societăţii, în anul 2019.

Practic, din profitul net înregistrat în 2019 de SIF-ul din Craiova, de 124,13 milioane de lei, suma de 52,21 milioane (42,06% din total) ar urma să meargă la acţionari, în cazul unui vot pentru, al acestora.

Restul, de aproape 71,92 milioane de lei, va merge către surse proprii de finanţare, în vederea constituirii fondurilor necesare pentru investiţii, în special pentru derularea unui program de răscumpărare a 22,149 milioane de acţiuni proprii,în vederea reducerii capitalului social al societăţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ciurezu, nu ti-e rusine?? Nu ti-e rușine? Și cum îi triezi? Cum decizi cine intra si cine nu? Cine ești tu să hotărăști dacă au dreptul să participe, câți sa vină, că-s prea mici sau prea mulți??? Băi "administratorule" cu experiență, făceați pe vremuri AGA cu 200, 300 de participanți, inchiriati săli de spectacol, va descurcati cumva. Acum nu reușești să te organizezi pentru 65, în condițiile date? Păi poate ești incapabil, măi.

    1. dar cum sa-i testeze ciurezu capacitate intelectuala a ciupitului? ca scanerul de temperatura nu poate citi un creier asa de mic!

      olteanule, trimite-i la balamuc sau la asf! 

      sa organizeze najib& dragoi in cipru ca acolo e cald si moare virusul dar li se blocheaza creierasul la organizatori!

      mai oltebnasi, nu invatarati nimic de la fratila si compania? voi nu aveti o gasca sustinuta de gradinescu si psdei?!

      ce concentrare? concentrarea de verzisori/euroi e admisa de asf nu altceva! ce asteapta oare procurorii sau nu ii lasa generalii lui dragoi/tata si socru?! 

    In cladirea asta din poza, nu incap decat 24 de ciurezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb