SIF Oltenia vrea şase milioane de lei pentru 20% dintr-o societate în faliment

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2009

Ultimele active ale "Aro" Câmpulung valorează cu greu două milioane de lei, potrivit unor surse din piaţă

Societatea de investiţii financiare "Oltenia" (SIF5) vrea să vândă, prin licitaţie, pachetul de acţiuni de 19,53% pe care îl deţine la fostul producător de maşini de teren, "Aro" Câmpulung, aflat în prezent în procedura falimentului.

SIF "Oltenia" cere şase milioane de lei pentru participaţia sa, luând în calcul valoarea nominală de 2,5 lei a acţiunilor "Aro".

Este posibil, însă, ca puţini cumpărători să se înghesuie la licitaţia organizată de SIF5 săptămâna viitoare, în condiţiile în care "Aro" aproape nu mai există ca societate.

Cea mai mare parte din activele companiei, constând în halele indus-triale, terenuri de 48 de hectare şi licenţa de producţie, au fost cumpărate la licitaţie, în ultimii doi ani, de societatea "Landmark Management" SRL din Câmpulung pentru aproximativ 60 de milioane de lei. Activele "Aro" au fost scoase la vânzare după ce societatea a intrat în procedura falimentului, la mijlocul anului 2006, astfel încât creditorii de atunci să îşi recupereze creanţele în valoare de aproximativ 95 de milioane de lei.

În urma licitaţiilor publice, creditorii au reuşit să recupereze peste jumătate din datorii, cea mai mare parte a banilor rezultaţi din vânzarea activelor, în sumă de 33 de milioane de lei, fiind utilizaţi pentru plata creanţelor salariale.

Potrivit unor surse din piaţă, societatea "Aro" mai deţine în acest moment câteva active, reprezentând blocuri de nefamilişti pe care lichidatorul societăţii plănuieşte să le vândă în perioada următoare. Valoarea acestora este, însă, mult sub preţul pe care SIF "Oltenia" speră să îl ia pentru pachetul de 20% deţinut la "Aro". Sursele citate ne-au spus: "Blocurile în cauză ar putea fi valorificate cu greu cu două milioane de lei, în condiţiile în care se doreşte ca ele să fie vândute către chiriaşii existenţi în acest moment".

Reprezentanţii SIF "Oltenia" nu au putut fi contactaţi pentru informaţii suplimentare.

"Aro" a fost privatizată în septembrie 2003, când societatea "Cross Lander" a cumpărat un pachet de aproximativ 70% din acţiunile "Aro" de la statul român pentru 150.000 de dolari. Privatizarea "Aro" a intrat, în 2006, în vizorul unei Comisii senatoriale de anchetă, care a arătat că activele companiei valorau, în momentul vânzării ei, peste 50 de milioane de dolari. Potrivit Raportului, "după anularea obligaţiilor bugetare incluse în suma de 1.716 milioane ROL (n.r. 171.600 lei noi ), reflectată în contractul de privatizare, după transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor către cumpărătorul Cross Lander, Aro a acumulat noi obligaţii bugetare, în cuantum de 150 de miliarde ROL (15 milioane de lei noi)".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb