SIF-urile valorează pe Bursă numai 40% din activele lor

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 noiembrie 2009

SIF-urile valorează pe Bursă numai 40% din activele lor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Societăţile de investiţii financiare (SIF) continuă să valoreze pe Bursă mai puţin de jumătate din activele lor nete, în ciuda avansurilor semnificative consemnate de acţiunile lor, de la începutul acestui an.

    SIF-urile sunt subevaluate în prezent, în medie, cu 60% faţă de valoarea activelor din portofoliul de la 31 octombrie, după ce, în iulie 2007, când îşi atingeau maximele, se tranzacţionau cu 25% peste valoarea activelor nete.

    În lunile martie-aprilie, când SIF-urile au atins minime multianuale, acţiunile lor se transferau pe piaţă la preţuri reprezentând circa o treime din valoarea activelor pe care le aveau atunci în portofoliu.

    Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 3,11 miliarde de lei, spre deosebire de aproximativ 11,5 miliarde de lei, cât reprezenta valoarea de piaţa în luna iunie 2007, când atinsese maximul istoric.

    Valoarea activelor nete ale celor cinci SIF-uri, era, la finalul lunii octombrie, de circa 7,4 miliarde de lei, cu 8% mai mare faţă de luna precedentă.

    În acelaşi interval însă, acţiunile SIF-urilor s-au ieftinit pe Bursă, indicele BET-FI, care le reprezintă, coborând cu circa 10%.

    Cele mai ieftine SIF-uri, raportate la active, sunt SIF1 "Banat-Crişana" şi SIF4 "Muntenia", care se tranzacţionează la circa 37% din activul unitar de la finele lui octombrie, la polul opus fiind SIF2 "Moldova", al cărei preţ reprezintă 48% din activul unitar.

    SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Transilvania" deţin în prezent cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 1,6 miliarde de lei, respectiv 1,62 miliarde de lei.

    Brokerii se aşteaptă la aprecieri uşoare pe termen scurt

    În cazul în care propunerea de modificare a pragul de deţinere de la SIF-uri va trece în decembrie de Camera Deputaţiilor, brokerii susţin că indicele BET-FI ar putea ajunge până la 27.000 de puncte, acesta situându-se în prezent sub pragulul de 24.000 de puncte.

    Rareş Nilaş, directorul general BT Securities, este de părere că teoretic, în următoarea săptămâ-nă indicele BET-FI ar trebui să spargă pragul de 24.000 de puncte, mai ales că pieţele externe au consemnat evoluţii pozitive şi estimările analiştilor cu privire la situaţia economică din ţara noastră s-au îmbunătăţit.

    "Faptul că BET-FI-ul s-a menţinut peste 20.000 de puncte este un semnal pozitiv, iar dacă va sparge pragul de 24.000 de puncte, atunci am putea asista la creşteri semnificative până la finalul acestui an", a mai punctat domnul Nilaş.

    În prima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână, SIF-urile au consemnat în medie o apreciere de 4%.

    Tot atunci, "Raiffeisen ZentralBank Austria" a fost raportată cu o deţinere între 1,16% şi 1,25% din acţiunile fiecărei din cele cinci societăţi de investiţii financiare.

    De la începutul anului, SIF-urile au acumulat lichidităţi importate, după ce au încasat dividende consistente de la bănci şi şi-au vândut din participaţii, preferând să-şi plaseze aproape toate disponibilităţile în depozite bancare.

    Profiturile nete cumulate ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în primele nouă luni din acest an cu circa 43% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, depăşind 618 milioa-ne de lei.

    SIF1 "Banat Crişana" a înregistrat, în intervalul ianuarie - septembrie, un câştig net de 112,87 milioane de lei, în timp ce SIF "Moldova" (simbol SIF2) a raportat pentru primele nouă luni un profit de 103,17 milioane lei.

    Profitul SIF "Transilvania" (simbol SIF3) a urcat în primele trei trimestre la 123,75 milioane lei, cu 70% mai mare faţă de cel din perioada similară din 2008. În acelaşi interval, SIF "Muntenia" (simbol SIF4) a anunţat un profit de 82,65 milioane lei.

    Cel mai "bogat" SIF din punct de vedere al profitului este SIF Oltenia (simbol SIF5), care a înregistrat cel mai mare câştig net, de 198,12 milioane lei, fiind de 2,4 ori mai mare faţă de profitul de 82,49 milioane lei înregistrat în intervalul similar al anului trecut.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb