Sindicaliştii APIA ameninţă cu greva

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 septembrie 2008

Sindicaliştii APIA ameninţă cu greva

2.200 de salariaţi, membri ai Sindicatului Naţional al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ameninţă cu declanşarea grevei generale în luna octombrie.

Sindicaliştii, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical (BNS) sunt extrem de nemulţumiţi că, în afară de promisiuni, cei responsabili de soarta lor nu le-au oferit soluţii la revendicările formulate, în luna mai, la ultimul protest.

Gheorghe Văleanu, secretarul general al sindicatului, ne-a declarat că, dacă actuala conducere nu găseşte o rezolvare pentru problemele ce ţin de orele suplimentare neplătite şi la cele referitoare la protecţia muncii până la data de 1 octombrie, sindicalişii, cu sprijinul BNS, vor declanşa conflictul de muncă şi, ulterior, greva generală.

Precizăm că protestul sindicaliştiilor, care reprezintă 40% din întreg personalul agenţiei, coincide cu o perioadă dificilă pentru APIA, unde la finele lunii va avea loc un audit al Comisiei Europene pe plăţi directe şi criterii de acreditare.

Gheorghe Văleanu ne-a des-cris situaţia angajaţilor APIA: "Noi am semnat un protocol cu reprezentanţii conducerii prin care ni s-a promis că se rezolvă problemele legate de plata orelor suplimentare. În această privinţă ne-am înţeles că angajaţii vor putea să lucreze maximum 32 de ore suplimentare pe lună, plătite, nu 80-100 neplătite cum era în prezent, şi doar în baza unei hârtii oficiale din partea şefului direct. Cu sprijinul BNS, deşi s-au lucrat suplimentar 100 de ore, toţi sindicaliştii au primit bani pentru cele 32 de ore. Legea prevedea iniţial plata doar pentru 30% din personal.Tot-odată, am semnalat problemele ce ţin de securitatea muncii, în acest sens, solicitând angajarea de urgenţă a cadrelor medicale.

Dacă nu se respectă nici această înţelegere, de la 1 octombrie, declanşăm conflictul de muncă şi ulterior greva generală".

Liderul de sindicat ne-a mai precizat că o altă problemă spinoasă a APIA o reprezintă criza de personal.

"Deşi nu avem sedii, pe lângă cei 5.300 de angajaţi ne-ar mai trebui cel puţin 1500 de oameni pentru a ne desfăşura eficient activitatea", a afirmat Văleanu.

La rândul său, Mihail Vasilescu, preşedintele Sindicatului Naţional al APIA, ne-a declarat că sindicatul său "nu mai are altă soluţie legală" pentru a dialoga cu cei responsabili de soarta lor şi s-ar putea adresa şi Comisiei Europene pentru prezentarea probelemelor angajaţilor.

Vasilescu a subliniat că, la momentul actual, conducerea APIA nu a trimis în teritoriu circularele cu noile prevederi stabilite şi a avertizat că sindicaliştii sunt decişi să protesteze. "Din păcate tot ţăranul va fi cel mai afectat", a concluzionat Vasilescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb