Sindicaliştii de la SIDEX au decis să declanşeze conflictul de muncă

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 decembrie 2004

Sindicatele de pe platforma "Ispat Sidex" au hotărît să declanşeze conflictul de muncă, din cauza nemulţumirilor salariale şi pentru că nu a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2005 cu adminis-traţia Sidex. Aceasta este prima acţiune de acest tip de la privatizarea combinatului.

În plus, ieri-dimineaţă, peste 400 de siderurgişti au manifes-tat, în sprijinul sindicatelor şi în semn de protest faţă de oferta administraţiei, apreciată ca inacceptabilă.

Negocierile privind creşterea salariului minim au intrat în impas duminică după-amiază, pentru că sindicatele au solicitat o majorare de 20%, iar patronatul a oferit o creştere de doar 12-15%.

Sindicatele au cerut, iniţial, mărirea salariului minim de la 3.548.000 - cît este în prezent - la 4.800.000 de lei, plus o indexare trimestrială de 150.000 de lei. Ulterior, sindicatele au revenit cu o contrapropunere pentru salariul minim, care să ajungă la 4.200.000 de lei, ceea ce însemna o creştere de 20%. La începutul negocierilor, administraţia a propus o mărire de 5% şi apoi de 10%, însă în acel punct negocierile au eşuat.

Nici celelalte solicitări ale sindicatelor nu au fost acceptate integral de către administraţie. Astfel, cele cinci prime anuale de 650 - 700.000 de lei nu vor creşte la două milioane de lei, cît au cerut sindicatele, ci la un milion de lei. Administraţia a acceptat ca nivelul tichetului de masă să fie de 65.000 lei, dar a refuzat indexarea ulterioară a acestuia. De asemenea, conducerea ISPAT SIDEX nu a fost de acord cu mărirea sporului pentru sîmbătă şi duminică de la 25% la 50%.

Domnul Mircea Scîntei, liderul Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor, cel mai important sindicat de pe platformă, a spus că a fost înaintată către Direcţia de Muncă Galaţi o solicitare privind declanşarea conflictului de muncă începînd cu data de 7 decembrie. Va urma, conform legii, o acţiune de consiliere, mediere şi arbitraj între Direcţia de Muncă, administraţia Ispat Sidex şi sindicatele din combinat, iar în cazul în care nu se va ajunge la nici un rezultat se va declanşa greva generală.

Conducerea Ispat Sidex ne-a precizat că negocierile vor continua şi că, pînă la finalizarea acestora, nu co-mentează în nici un fel situaţia creată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb