Sindicatele cer prudenţă în sistemul fondurilor de pensii private obligatorii

Vasile Decu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2007

Sindicatele cer prudenţă în sistemul fondurilor de pensii private obligatorii

Preşedintele Băsescu consideră că, prin acest sistem, situaţiile dezastruoase precum FNI ori Caritas nu se mai pot întâmpla Sistemul de colectare, considerat o problemă

Liderii sindicatelor sunt reticenţi cu privire la atitudinea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor care vor apărea în timpul derulării procesului.

Ieri s-a dat startul procesului de aderare a salariaţilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), proces ce va dura patru luni, până la data de 17 ianuarie 2008. În acest interval, salariaţii cu vârste între 18 şi 35 de ani sunt obligaţi să îşi aleagă un fond privat de pensii, la care vor duce un procent de 2% din totalul contribuţiilor sociale plătite la stat. Procesul, menit să reformeze radical sistemul de pensii actual, este considerat singura cale de rezolvare a problemei proastei administrări a pensiilor de către stat.

Cu ocazia începerii perioadei de aderare, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "milioane de români vor deveni investitori", iar sistemul de pensii private va contribui la "educarea populaţiei în spiritul economiei de piaţă". Preşedintele Băsescu a adăugat că, prin acest sistem, sunt înlăturate "inechităţile şi managementul defectuos specifice statului", subliniind că situaţiile dezastruoase precum FNI ori Caritas nu se mai pot întâmpla acum. Implementarea Pilonului II a generat numeroase critici şi avertismente atât din partea sindicatelor, cât şi a unora dintre jucătorii implicaţi direct în acest proces.

Recent, preşedintele CNS "Cartel Alfa", domnul Bogdan Hossu, a trasmis o scrisoare deschisă Guvernului României în care critica începerea procesului de aderare la fondurile de pensii private obligatorii, motivând că este o mişcare pripită, deoarece sistemul nu este încă pus la punct. Contactat de ziarul "Bursa", domnul Hossu a declarat că cel mai periculos factor este circuitul financiar de colectare, care, în opinia sa, va da sau nu credibilitate sistemului.

O altă problemă prezentată de preşedintele "Cartel Alfa" este legată de atitudinea referitoare la sistemul de pensii. "Acest proces va afecta nu numai generaţia de tranziţie, dar şi pe cei care intră acum în sistem", a spus domnia sa.

Un alt aspect "imoral", în opinia domnului Hossu, este cel al fondului de garantare, extrem de important, "deoarece este vorba de un proces pe termen lung, de care depind generaţii întregi". "Normal ar fi ca garanţia să fie calculată la nivelul contribuţiilor reale, însă fondul, în forma lui actuală, garantează numai valoarea nominală, din care se scade şi comisionul administratorului", a explicat Hossu, precizând: "De exemplu, la un salariu de 300 euro, după 45 de ani, dacă luăm în calcul un procent de 6% al contribuţiei la un fond de pensii private, salariatul va aduna o contribuţie totală de 10.000 de euro, din care fondul garantează numai jumătate, 5.000. Dacă luăm în calcul şi factorul de inflaţie, ajungem la o sumă de 3.500 de euro, deci de numai 33% din total."

Un alt aspect anormal, în opinia domnului Hossu, este statutul Comisiei de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private. "CSSPP este un expert dependent de societăţile de administrare", consideră Hossu, menţionând că "este anormal ca CSSPP să aibă puterea creşterii plafonului comisionului perceput de administratori", deoarece Comisia trebuie să fie independentă şi autonomă. "Acest drept ar trebui să fie al Parlamentului", a explicat liderul BNS.

Punctul slab al acestui proces este, în opinia lui Bogdan Hossu, lipsa unui sistem clar de penalităţi: "Dacă un fond privat de pensii dă greş, numai după după doi ani de ineficienţă structurală va intra într-un regim de administrare specială, după care care i se va retrage licenţa, clienţii săi fiind apoi redistribuiţi la un alt fond de pensii". Cu privire la acest aspect, Iacob Baciu, preşedintele CSDR, consideră că nu vor exista probleme. "Legea este clară", spune acesta,"iar Comisia va fi vigilentă şi nu va permite apariţia unui nou Caritas".

În schimb, Iacob Baciu consideră că problemele vor fi generate de sistemul de colectare: "Avem nevoie de un sistem clar şi transparent, care să aibă date despre toţi salariaţii şi despre circulaţia contribuţiilor, de la angajator la fondurile selectate".

Începând cu această săptămână, aproximativ trei milioane de salariaţi, vor trebui să îşi aleagă un fond de pensii private, sfatul lui Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, fiind ca ei "să nu se grăbească şi să studieze cu atenţie ofertele fondurilor de pensii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb