Sindicatele critică aspru majorarea preţului la combustibili

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 mai 2006

CNS Cartel Alfa a aflat cu indig-nare de recenta decizie a marilor companii petroliere din România de a majora preţul carburanţilor începînd cu luna iunie a acestui an, argumentul pe care acestea îl aduc în favoarea creşterii respective - majorarea cu un dolar a preţului pe barilul de petrol brut - fiind unul "total lipsit de consis-tenţă", precizează preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, într-o scrisoare des-chisă adresată primului-minis-tru Călin Popescu-Tăriceanu.

Sindicaliştii consideră că politica de preţuri a companiilor petroliere de pe piaţa românească este în defavoarea intereselor macroeconomice ale României deoarece majorarea tarifelor la combustibili în contextul economic actual va determina o explozie a inflaţiei.

Preşedintele CNS Cartel Alfa apreciază că din punct de vedere social este de-a dreptul revoltătoare o majorare de preţ la combustibili pentru cetăţenii români care la ora actuală plătesc deja unele dintre cele mai mari tarife din Europa pentru benzină sau motorină, în condiţiile în care România are o rezervă naturală de petrol şi gaze naturale.

CNS Cartel ALFA consideră că "simpla creştere" cu un dolar a preţului barilului de petrol nu justifică majorarea tarifelor la benzină şi motorină pe piaţa internă românească deoarece în ultimele luni moneda naţională a cunoscut o apreciere simţitoare în raport cu dolarul şi cu euro, iar această apreciere reprezintă un avantaj pentru companiile care comercializează combustibili în România.

Totodată, 45% din petrolul prelucrat în ţara noastră este autohton, din rezervele naturale proprii, iar preţul lui nu este influenţat de fluctuaţiile de pe piaţa externă şi nici de contractul de redevenţă.

De asemenea, în strategia de dezinflaţie a BNR, al treilea factor de risc major de neţinere a nivelului de inflaţie prognozat este variaţia preţului la petrol şi gaze naturale, tradus în variaţia preţurilor administrate. CNS Cartel Alfa solicită de urgenţă intervenţia primului-ministru în această problemă, precum şi un control serios al modului în care companiile petroliere din România au stabilit preţurile de vînzare ale produselor finite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb