Sindicatele din "E.ON Gaz" vor un contract colectiv de muncă la nivel multinaţional

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 octombrie 2007

Sindicatele din "E.ON Gaz" vor un contract colectiv de muncă la nivel multinaţional

Sindicatele din filialele E.ON Gaz au semnat ieri, la Poiana Braşov, carta de principii sociale minimală, care va sta la baza negocierii unui contract colectiv de muncă minimal la nivel de multinaţionale, a declarat Eugen Luha, preşedintele Federaţiei Sindicale Gaz România. Sindicaliştii din filialele europene ale companiei E.ON Gaz s-au întrunit la Poiana Braşov, unde timp de trei zile au negociat principiile de bază înscrise în carta socială ce va sta la baza negocierii unui contract colectiv de muncă minimal la nivel de multinaţionale. Acţiunea a avut loc la iniţiativa Federaţiei Sindicale Gaz România, care, anul trecut, tot în luna octombrie, a avut ca oaspeţi sindicalişti din compania Gaz de France, semnând acelaşi document. Cele două documente prevăd principii minimale în domeniul protecţiei sociale, al pregătirii profesionale, siguranţei la locul de muncă. Toate acestea vor face parte dintr-un viitor contract colectiv de muncă la nivel de multinaţionale. "Este un al doilea pas în evoluţia mişcării sindicale europene, pe care noi l-am făcut odată cu semnarea acestui document. Iniţiativa noastră este susţinută de federaţiile europene de profil EMCEF - Federaţia Euroepană Minerit Chimie şi Energie, cât şi de EPSU - Federaţia Euopeană a Serviciilor Publice", susţine Cătălin Muşoi, prim-vicepreşedinte FSGR, citat de Rompres.

Pentru ca un contract colectiv de muncă negociat la nivel de multinaţionale să fie recunoscut şi de cele două companii patronat E.ON Gaz şi Gaz de France el trebuie să devină o directivă a Uniunii Europene care să aibă obligativitate de aplicare. "Vom solicita grupului de dialog sectorial din domeniul gazului metan, constituit recent din 60 de membri, 30 din partea patronatului - Eurogaz şi câte 15 din cele două federaţii europene EMCEF şi EPSU, de a recomanda Consiliului Europei ca aceste documente să fie trans­formate în directivă. Directiva europeană în acest domeniu este necesară pentru a regla funcţionarea filialelor dintr-o multinaţională, având în vedere specificitatea ţării respective, atât ca legislaţie cât şi ca norme tehnice. Această directivă ar stabili un cadru minim necesar european şi ar fi de mare ajutor pentru toţi salariaţii din toate ţările, indiferent dacă provin dintr-o zonă dezvoltată sau mai puţin dezvoltată economic", a apreciat liderul sindical, Eugen Luha.

Prezent la reuniunea de la Poiana Braşov, secretarul general al EMCEF, Reinhard Reib­sch, a oferit participanţilor tot sprijinul Federaţiei Europene şi a propus ca anul viitor, tot în luna octombrie, să aibă loc sub egida Federaţie; Europene a sindicatelor, cu contribuţia directă a acesteia, atât materială cât şi logistică, reunirea celor două grupe de lucru ale sindicatelor din E.ON Gaz şi Gaz de France pentru stabilirea unui contract colectiv de muncă minimal la nivel de multinaţionale. Evenimentul desfăşurat în România este foarte important pentru mişcarea sindicală în ansamblul ei, deschizând drumul comunicării între sindicatele din diferite ţări, dar care aparţin aceleiaşi companii indiferent din ce domeniu de activitate este.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb