Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" este contrariată de faptul că Guvernul precum şi alţi factori politici sunt interesaţi să semneze un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat liderul sindical Bogdan Hossu.
Sindicaliştii susţin că România trebuie mai degrabă să eficientizeze politica bancară naţională, decât să se împrumute extern.
"Un împrumut financiar de la FMI este semnul unei politici conservatoare, în contradicţie cu politicile europene, o îndatorare a României ce va servi mai degrabă mafiilor politice şi nu dezvoltării economice şi sociale", a apreciat sindicalistul, care a avertizat că încercarea de semnare a acordului poate să fie semnalul declanşării conflictelor sociale în România.
În acest sens, liderul de sindicat a arătat că sistemul bancar din ţara noastră nu are nevoie de bani ci de o politică mai puţin speculativă, ţinând cont că profitul din 2008 a fost de cel puţin 40% faţă de cel din 2007.
"Ideea de a da bani băncilor, în special celor din România, nu înseamnă decât susţinerea acestor politici speculative sau a mecanismului
Sindicalistul a precizat că este de preferat ca statul, în loc să se împrumute la bănci care au credibilitate scăzută, să se împrumute la cetăţeni.
CNS Cartel ALFA mai arată că banii alocaţi de către Guvern pentru investiţii sunt de zece miliarde de Euro, o sumă suficientă, atâta vreme cât este gospodarită cu responsabilitate şi nu va intra pe circuitul mafiei politice;
"Orice acord cu FMI înseamnă, de fapt, o politică de restrişte, nejustificată în cazul României în acest moment, şi care nu are ca scop dezvoltarea, ci menţinerea unor politici conservatoare şi încercarea de dereglementare a pieţei muncii, aspecte ce nu pot ajuta dezvoltarea economică", a apreciat sindicalistul, care a subliniat:
"Orice încercare a partidelor care sunt la guvernare de a impune un acord cu FMI nu înseamnă decât o necesitate de a cere bani care vor ajunge către mafii sau speculatori şi nu către dezvoltarea economică şi socială".
Prin urmare, CNS "Cartel ALFA", care reuneşte peste un milion de membri, a anunţat că se opune oricărei încercări a guvernului de a face ca România să semneze un nou acord cu FMI, "acord nejustificat nici de situaţia bancară şi nici de situaţia economică din ţara noastră".
Sindicaliştii atrag atentia că încercarea, în numele acestui acord, de "strângere a curelei" numai de către lucrători, scăzând salariile şi drepturile acestora, nu va face decât să declanşeze acţiuni de masă care, pe fondul actual al crizei, vor anula efectul benefic al puţinelor măsuri anti-criză luate prin consensul partenerilor sociali în luna februarie 2009.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2009, 16:17)
Vorbe-n vant ! Uita dl Hossu ca cei care detin capitalul bancilor au , ca prim scop, tocmai obtinerea unui profit cat mai mare si ca nu le pasa ( poate doar in declaratii) deloc de cat ar putea suferii - datorita crizei, provocata in mare masura chiar de ei, cei care le-au asigurat imensele profituri.
Ceea ce trebuie sau este regizat sa se intample, se va intampla oricum; trebuie sa constatam si sa acceptam ca suntem total neputinciosi in "orchestrarea" ingineriilor financiare, care, ca o facatura, apar una dupa alta. Daca nu-si au originea la noi, au diriguitorii mondiali grija sa ni le inoculeze.