Sindicatele şi patronatele ar putea împărţi un patrimoniu de 500 de milioane de euro

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 2 octombrie 2007

Sindicatele şi patronatele ar putea împărţi un patrimoniu de 500 de milioane de euro

Sindicatele şi patronatele ar putea deveni coproprietarii patrimoniului deţinut de fostele sindicate comuniste, dacă cei doi parteneri sociali vor ajunge la un consens în perioada următoare.

Demersul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) de preluare şi administrare a patrimoniului sindical de un consorţiu (fundaţie de utilitate publică) constituit de ambii parteneri sociali, nu s-a dovedit a fi pe placul sindicaliştilor care nu par dispuşi să împartă "moştenirea comunistă", evaluată la 500 de milioane de euro cu foştii colegi de breaslă.

Florian Costache, co-preşedinte al ACPR, a declarat: "Sindicatele au moştenit un patrimoniu impresionant care în unele situaţii a fost înstrăinat. Între sindicatele comuniste şi cele de acum nu există o continuitate juridică. Dorim administarea în coproprietate a patrimoniului, între sindicate şi patronate, cum se petrece în alte ţări care au avut o istorie similară cu cea a ţării noastre, deoarece actualii patroni au fost la rândul lor sindicalişti şi au anumite drepturi".

În acest sens, patronatele doresc modificarea proiectului de lege pentru retrocedarea patrimoniul sindicatelor, care prevede ca, imobilele care au fost în patrimoniul sindicatelor să fie distribuite pe cote-părţi tuturor organizaţiilor sindicale existente în momentul de faţă, respectiv tuturor partenerilor sociali importanţi.

Propunerea ACPR nu este privită cu ochi buni de sindicate, care vin la rândul lor cu o soluţie surprinzătoare - pensionarii.

Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, ne-a declarat: "Singurii îndreptăţiti să revendice o parte din acest patrimoniu sunt pensionarii, mai ales cei cu venituri mici, deoarece acest patrimoniu este rezultatul muncii lor. Această categorie defavorizată este prioritară, nu patronatele care şi-au recuperat o parte din propriul patrimoniu de mult timp".

Deşi un acord între cei doi parteneri sociali în privinţă coproprietăţii pare la momentul actual "utopic", ambele instituţii consideră că patrimoniul moştenit de sindicate nu a fost bine gestionat, iar cadrul legal nu este adecvat. Patronatele invocă lipsa de aplicabilitate a instituţiei responsabile de retrocedări, sublinind că între sindicatele comuniste şi cele de acum nu există o continuitate juridică, deoarece fostele structuri sindicatele s-au dizolvat odată cu prăbuşirea fostului regim iar noile sindicate democratice nu au fost împuternicite printr-o legislaţie transparentă. Totodată, liderul sindical Ion Popescu ne-a explicat: "Patrimoniul sindicatelor nu a fost gestionat sub o legislaţie. La momentul respectiv, transferul de la fostele sindicate comuniste la cele democratice s-a realizat în baza unei semnături neoficiale a lui Petre Roman, neînsoţite de o hotărâre de guvern. Patrimoniul nu a fost gestionat întodeauna corespunzător. În situaţiile în care a fost vândut, cei implicaţii trebuie să răspundă pentru banii oamenilor care se regăsesc în aceste bunuri". Modificarea cadrului legal şi implementarea unei legislaţii adecvate pare a o soluţie viabilă. Patronatele urmăresc ca Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de şanse să iniţieze un proiect de lege privind retrocedarea patrimoniului sindical, prin care acesta să fie preluat de Uniunea Naţională pentru Preluarea Patrimoniului Sindical, instituţie care va fi înfiinţată în termen de şase luni de la data adoptării legii. Totodată, pentru reglarea diferendelor, în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) se va constitui o comisie specializată la care, cu statut de invitat, poate participa şi un reprezentant al uniunii.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a explicat: "Dacă statul ia măsuri la presiunile patronatelor, fără să ţină seama de opinia sindicaliştilor încalcă Constituţia! Această măsură este sinonimă cu naţionalizarea sau cu exproprierea, indiferent de segmentul vizat, respectiv de cota parte din bunuri. Doar printr-un acord cu sindicatele care au în proprietate acele bunuri se poate acţiona. Patronatele ar trebui să reclame aceste lucruri în justiţie, nu prin modificarea unei legi".

Membrii ACPR exclud posibili­tiatea unui interes pur economic şi susţin că demersul lor este legal şi nu vizează valoarea patrimoniului sindicatelor.

Adrian Izvoreanu, director general al ACPR, a subliniat: "500.000 de patroni au fost sindicalişti şi au drepturi în privinţa bazelor sportive, sălilor de conferinţe sau a sediilor culturale". Totodată, Florin Costache a precizat: "Nu suntem interesaţi de banii lichizi ai sindicatelor, dorim coproprietate în privinţa clădirilor şi a sediilor". Potrivit preşedintelui Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hossu, miza aceastui demers o reprezintă valoarea totală a patriomoniul deţinut de sindicate care se cifrează la 500 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb